Fatih Öztürk Bir yılı daha bitirirken…
HABERİ PAYLAŞ

Bir yılı daha bitirirken…

Bu hafta, acısı, tatlısıyla eski yılı geride bırakıp, yeni bir yıla yeni umutlarla gireceğiz. 2010 yılı eğitim açısından çok hareketli bir yıl oldu. Eğitim konusunda pek çok olayı kamuoyu günlerce tartıştı, yeni gelişmeleri heyecanla karşıladı. Aralık ayının başında Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ‘Herkese Anadolu Lisesi’ projesini kamuoyuyla paylaştı. Projeye göre 4 yıl içinde düz liseler aşamalı olarak Anadolu Lisesi olacak; öğrenciler ortaöğretim başarı puanına göre Anadolu ve meslek liselerine yerleştirilecek.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu projeyi heyecanla bekliyoruz. Geçen hafta yine bu sayfalardan duyurusunu yapmıştık. Üniversitesi-sanayi işbirliğinden doğan Teknokent’lerin ortaya çıkardığı sinerjinin Çalışma Bakanlığı’na ilham verdiğini, bakanlığın endüstri meslek liselerinin özel sektöre devredilmesi için harekete geçtiğini yazmıştık. Bu yolla önümüzdeki 5 yıl içinde 900 bin kişinin iş sahibi olması hedefleniyor. Meslek lisesi mezunlarımız böylece işsizlik gerçeğiyle hayata atıldıkları ilk adımda tanışmamış olacak. 2010 yılının ön önemli kararlarından biri SBS’nin yine tek sınava indirilmesi oldu. Bu karar eğitimcileri, velileri hatta öğrencileri ikiye böldü. Bakanlığın sınavsız bir sistem özlemi var.

Ancak, okullar arasında bu kadar açık ara varken, öğrenciler hangi kritere göre sıralanıp, yerleştirilecek? Galiba bu konuyu, 2011 yılında da daha çok konuşacağız. KPSS’de öğretmen adaylarının girdiği ‘Eğitim Bilimleri Testi’nde kopya çekildiği ortaya çıktı. Kopya skandalı yargıya taşındı, 6 yıl boyunca ÖSYM Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Ünal Yarımağan istifa etti.

Eğitim camiası, sorunların çözümü için günlük politikalar yerine orta ve uzun vadeli kararların alınmasını ve uygulanması istiyor. Özel öğretim kurumları ise, devletle daha fazla ortak projede yer almak, taleplerinin kabul edilmesi beklentisi içinde. Ayrıca özel üniversite yasası bir an önce çıkmalı. Rekabetin eğitime kalite getireceği unutulmamalı. Anadolu’da söylenen güzel bir söz vardır: “Geçmişini bilmeyenin geleceğine başkaları karar verir.” Yeni yılda ülkemiz, eğitimimiz adına güzel kararların alınması beklentisi içinde hepinize sağlıklı, mutlu bir yıl diliyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder