Gündem Birahanede kıyafet genelgesi!

Birahanede kıyafet genelgesi!

Paylaş
Birahanede kıyafet genelgesi!

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi Karapınar beldesinde, dekolte giyinen kadın garsonların kıyafetleri, belediye encümen kararıyla diz altı etek ve beyaz gömlek olarak belirlendi

Alınan bilgiye göre, beldede faaliyet gösteren 3 birahaneden, kadınların çalıştığı 2’sinde garsonların dekolte kıyafetler giymesinden rahatsız olan çevre sakinlerinin şikayetleri üzerine Belediye Encümeni geçen yıl iş yerleriyle ilgili kıyafet düzenlemesi yaptı.

Haberin Devamı

Kadınların siyah pantolon, beyaz gömlek ve papyon takmaları yönünde karar alan encümen, yaklaşık iki hafta önce de yaz dolayısıyla garsonların diz altı siyah etek ve kısa kollu beyaz gömlek giymesini kararlaştırdı.

Jandarma ekiplerinin encümen kararına uyup uymadığını denetlediği iş yerlerinde, kadınların belirlenen kıyafetleri giymemesi durumunda birahane sahibine 154 lira para cezası veriliyor.

Karapınar Belediye Başkanı Ercan Kınaç, nüfuslarının 3 bin olduğunu, garson olarak çalışan kadınların açık kıyafetlerinden vatandaşların rahatsızlık duyduğunu söyledi.

İşletmelerin müşteri çekmek için kadın garsonlara yöneldiğini anlatan Kınaç, şunları kaydetti:
"Yalnız bizde uygulanan karar değil, Çaycuma’da diğer beldelerde de benzer düzenleme uygulanıyor. Kaymakamlık, emniyet müdürlüğü ve jandarma yetkilileriyle birlikte alınmış bir karardır. Toplumun daha rahat ve huzurlu olması amaçlanıyor. Toplumun ahlakını bozmadan bu işlerin düzgün şekilde yapılması gerekir. Çünkü, işletmeler evlerle iç içe yerlerde. Karar almadan önce uygunsuz kıyafetler söz konusuydu. Vatandaşı rahatsız etmemek lazım, iyi niyetli alınmış karardır. Beldede 3 birahane ruhsatı var, 2’si kadın çalıştırıyor. Çalıştırmayanın kazancı daha iyi. İşletme sahiplerine göre ise kadınlar olmazsa müşteri gelmiyor. Fakat ’para kazanacağız’ diye de toplumun ahlakını bozmayacağız. Jandarma gerekli denetimleri yapıyor. Bu iş yerlerindeki kadınlar 15 günde bir değişiyor."

Haberin Devamı

Birahanede çalışan kadınlardan Zeynep Zengi, uygulamadan memnun kaldıklarını, hiçbir zaman açık kıyafetler giymediklerini savunarak, "Kıyafetlerimiz konusunda jandarma denetim yapıyor. Biz de düzenlemeye uyuyoruz. Herhangi bir sorun yok. Daha önce açık giyindiğimiz doğru değil" dedi.

Birahane sahibi İhsan Uzundal da Karapınar Belediyesinin aldığı kararları sorunsuz uyguladığını, herhangi rahatsızlık duymadıklarını kaydetti.
Denetimler kapsamında 27 Nisan’da jandarmanın tutanağı doğrultusunda bir işletmenin sahibine, kadın garsonlar kıyafet kararına uymadığı gerekçesiyle 154 lira para cezası verildiği öğrenildi.

Haberin Devamı