Cumartesi Postası 'Bırakın poposunu kendi silsin'

'Bırakın poposunu kendi silsin'

Paylaş
'Bırakın poposunu kendi silsin'

Çocuklarda tuvalet eğitimi önemli bir konu. Selpak da bu konuda 'Tuvalete Merhaba' projesini başlattı

FERHAN KAYA POROY

Haberin Devamı

Prof. Dr. Bengi Semerci liderliğindeki Bengi Semerci Enstitüsü ile işbirliği yapan Selpak, bu projesiyle ebeveynlere tuvalet eğitimi sürecinde destek verecek. Prof. Dr. Bengi Semerci’ye göre, tuvalet eğitimi dönemini inatla ve savaşarak değil, sevgiyle, keyifle atlatmak gerekiyor...

Anneler bezi bırakmak için bir zaman belirler. Oysa aslında bu konuda karar merkezi, çocuktur. Çocuk ne zaman bezinden rahatsız olursa o zaman vakit gelmiş demektir. Büyüklerini ve arkadaşlarını da tuvalete giderken görüyor, bu konuda istekli davranıyorsa işiniz kolaylaşır. Kendi pantolonunu veya eteğini indirip çıkarabiliyorsa, lazımlığına kendi oturabiliyorsa bezden ayrılmaya hazır demektir. Bu süreçte onu hiç zorlamayın. Gün içinde belirli aralıklarla tuvalete götürün. O sırada onunla sohbet ederek tuvalet alışkanlığını kazanmasını sağlayın.

Haberin Devamı

“5 yaşa kadar gece altına yapabilir”

Prof. Dr. Bengi Semerci şöyle konuşuyor: “Tuvalet eğitimi 3 yaşına kadar tamamlanmalı. Bazen 4-5 yaşa kadar uzayabilir. Özellikle geceleri daha sabırlı olmalısınız. Gece bezi çıkartmak için acele etmeyin. Gündüz hiç altına yapmıyor ve hep tuvalete gidiyor olsa da geceleri çocuk için daha zor olacaktır. Bir çocuk 5 yaşına kadar gece altına yapabilir, telaşa gerek yok. Ama 5 yaşından sonra aynı durum devam ediyorsa, o zaman bir uzmana danışın.”

Bengi Semerci şöyle devam ediyor: “Normal gelişim sürecinde 3 yaşına basmış çocuk, artık tuvalet kağıdını çekip kendi poposunu temizleyecek hale gelmiştir. ‘Daha beceremez, küçük’ düşüncesiyle sakın bunu her seferinde siz yapmaya kalkmayın. Bırakın, kendi temizliğini kendi yapmayı öğrensin. Ne kadar yapabiliyorsa...” Tuvalet eğitimi ile ilgili diğer ailelerin tecrübelerini okumak, anılarınızı yazmak için http://www.facebook.com/Selpak adresini kullanabilirsiniz.

(28.05.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndana alınmıştır.)