Ekonomi Biraz altın biraz gümüş biraz da Isviçre Frangı

Biraz altın biraz gümüş biraz da Isviçre Frangı

Paylaş
Biraz altın biraz gümüş biraz da Isviçre Frangı

Amerika borsalarında yaz aylarında sert düzeltmelerin yaşanabileceğini söyleyen İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan, “Bu, Türkiye dahil borsalarda satış getirir. 3-4 yıllık portföylerde, 2 bin dolarları denemesini beklediğim altın, gümüş ve İsviçre Frangı bulunmalı” dedi

AMERİKA'DA DÜZELME OLUR

Haberin Devamı

Krizde güvenli liman olarak görülen altın, yüklenen yatırımcılarla rekorlar kırılırken, hisse senedine yatırım da giderek cazibesini yitirmeye başladı. Hisse senedi getirisinin, altının gerisinde kalacağını söyleyen İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdür Yardımcısı Şant Manukyan’a göre dünya borsalarının takip ettiği Amerika borsalarında yaz aylarında bile sert bir düzeltme yaşanabilecek.

RİSKİ AZALTMAK GEREKLİ

Bu durumun Türkiye dahil olmak üzere dünya borsalarında satışları getireceğine dikkat çeken Şant Manukyan, “Riski azaltmak için uzun dönemli portföylerde 3-4 yıl içinde 2 bin dolarları denemesini beklediğim altın, gümüş ve İsviçre Frangı bulunmalı” diye konuştu. “Küresel krizde ikinci aşamaya geldik” diyen Şant Manukyan, krizin etkisi ve mali piyasalara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Haberin Devamı

HİSSEYE YATIRIM CAZİP DEĞİL

2011 ortalarına kadar faiz düşük kalacak. Dolayısıyla buradan gelen bir rüzgar var ve bu hisse senedi piyasalarını yukarı doğru götürüyor. Ama ben ‘hisse senedi, altına oranlandığında reel getiri sağlamayacak’ diyorum. Eğer bir yükseliş olursa bile bu altının gerisinde kalır. Hisse senedine yatırım çok da cazip olmayacak. Hisse senedi piyasası ancak spekülasyon yapanlar için cazip olacak.

ALTIN 2 BİN DOLARA ÇIKABİLİR

Önümüzdeki altı ayda altında sert düzeltmeler olabilir. 100-200 dolar düşüş yaşanabilir. Ancak bu altında alım fırsatı olarak değerlendirilmeli. Önümüzdeki 3-4 yıl yükseliş sürecektir. Yani şu anda 1250 dolarlar civarındayız.

BORSALARDA DÜZELTME YOLDA

Hisse senedi piyasasında yazdan sonra belki daha da önce olabilir, çok sert bir düzeltme yaşanmasını bekliyorum. Ama Amerika hisse senetlerini Avrupa’ya tercih ederim. Gelişmekte olan ülkeler ise Amerika borsaları kötü olmadığı sürece iyi olacak. Örneğin Amerika borsaları yüzde 5 büyürse Türkiye, Çin piyasaları yüzde 15-20 yükselebilir. Ancak Amerika borsaları kuvvetli düşüş yaşarsa ki, bunun ihtimalini kuvvetli görüyorum. O zaman Türkiye dahil gelişmekte olan piyasalarda da sert düzeltme yaşanacaktır.

Haberin Devamı

EURO DİKKAT GEREKTİRİYOR

Euro mu, dolar mı sorusunun yanıtı kolay değil. Avrupa’daki şoklarla euro’nun geleceği tartışılacak. Uzun vadede dolara karşı sağlıklı para değil. Dolar-euro paritesi 1.23’lerde. Şimdiki görüntü euro’nun 1.27’lere kadar toparlanacağı yönünde. Ancak euro’nun teorik değeri 1.15-1.18 arası. Euro için 1.2130 seviyesi kritik. Bu seviye kırılırsa 1.1640 ve önümüzdeki bir yılda 1.12’leri görebilir. İşler daha kötüye giderse 1 hatta 0.85’lere inebilir.

İSVİÇRE FRANGI VE ALTIN ŞART

Ancak şimdilik görünen o ki, dolarda olmakta sorun yok. Ama benim görüşüm biraz İsviçre Frangı ve biraz da altına yatırım yapılmalı.

KRİZDE İKİNCİ AŞAMAYA GELDİK

Ünlü spekülatör George Soros, ‘Krizde ikinci aşamaya geldik’ dedi. Bizim uzun süredir savunduğumuz da bu. Ülkeler bankacılık krizini açtıkları kredilerle ortadan kaldırdılar. Tabii kendi bilançolarını çok bozdular. Bunun ilk etkisi Avrupa’da başladı. Kriz bitmedi, aşılmadı sadece ikinci aşama olan devletler aşamasına gelindi.

GÜMÜŞ VE MISIR ÖNE ÇIKACAK

Haberin Devamı

Geçmiş dönem getirilerine baktığımız zaman altın hâlâ hisse senedi ve konuta göre balon haline gelmiş değil. Yani altın çılgınlığı yaşanmadı. Amerika veya Almanya halkı altına yatırım yaparsa ‘Balon şişti’ diyebiliriz. Ama gümüş altından iyi performans gösterebilir. Bunun dışında mısır ve buğday gibi tarımsal ürünler iyi prim yapacaklar.