Tamer Heper Biraz daha düşünün
HABERİ PAYLAŞ

Biraz daha düşünün

Haberin Devamı

Maliki bulunduğum parsel taşınmaz tarla vasfında ve 7685 metrekare. Toplam 10 malik var. Ben paylı mülkiyete, diğer 9 malik elbirliği mülkiyete tabi. 6 malik hisselerini bana devretmek istiyor. Benim hissem paylı olduğundan diğer 6 malik hisselerini bana devrettiğinde otomatikman paylı mülkiyete dahil olurmu? Satışında problem olur mu? ● E.D.

Mülkiyet durumunu anlattığınıza göre paylı mülkiyet ile elbirliği mülkiyeti konusunu biliyorsunuz. Paylı mülkiyette ortakların hissesi bellidir.

Elberliği mülkiyetinde ise paylar belirsizdir. Herkes birlikte maliktir ama hisseler belirlenmemiştir. Dolayısı ile size hisse devredecek olan altı kişinin size satacağı hisse belirli olmadığı için “Şu kadar hisseyi sana sattık” diyemeyeceklerdir.

Zaten elbirliği mülkiyetinde tüm hukuki işlemler elbirliği mülkiyeti sahipleri tarafından birlikte yapılabilir. Buna göre de altı kişinin size hisse devri bu şartlarda mümkün değil.

PAYLI MÜLKİYETE ÇEVRİLEBİLİR

Ancak elbirliği mülkiyeti tarafların tümünün talebi ile paylı mülkiyete çevrilebilir. Taraflar bu konuda anlaşamazsa dava yolu ile paylı mülkiyete çevrilebilir. Bu halde de hisse satışı mümkün olur.

Yine bir ancak diyeceğim: İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinde “İmar planı olmayan yerlerde her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parselleri hisselere ayıracak özel parselasyon planları, satış vaadi yapılamaz” deniyor. Böyle bir arazi ise satın alırken bu hususlar gözönünde bulundurulmalıdır. Bu konuyu biraz daha düşünün derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder