Tamer Heper Biraz vakit geçecek
HABERİ PAYLAŞ

Biraz vakit geçecek

Annem ben küçükken vefat etmiş. Beni babam ve babaannem büyüttü, ellerindeki her imkanı kullandılar. Annemin babası çok varlıklı ancak benim hayatıma hiç katkısı olmadı. Annemin erkek ve kız kardeşleri var, dedem kız çocuklarına ufak tefek bir şeyler veriyor ama asıl malvarlığını erkeklere aktarıyor. Ben ise bu arada hiçbir şeyden yararlanamıyorum. Dedem ölmeden buna karşı alacağım bir önlem yok mu? Öldükten sonra mallar devredilmiş olacak o zaman bir çözüm bulabilir miyim? Y.B.

Üzgünüm dedeniz hayattayken size bir önlem öneremiyorum, yani beni yanlış anlamayın ben önlemi sizden esirgemiyorum, önlem yok. Tabii güzel bir ifade değil ama hukuki girişimde bulunmak için dedenizin ölümünü bekleyeceksiniz. Ölümüne kadar mallar aktarılırsa eliniz boş kalır mı? Bu aktarmanın şekline bağlı. Şayet dede, çocuklarına bağış şeklinde devrederse siz mahfuz hissenizi dayılardan talep edebilirsiniz. Mahfuz hisse sizin miras payınızın yarısıdır. Dedenizde saydığınız malvarlığının size düşen mahfuz hisse payı bile yetermiş gibi görünüyor, yani tamamen mahrum kalmıyorsunuz ama biraz vakit geçer o kadar.

Haberin Devamı

Elbet problem var

Kırk kişinin mirasçı olduğu bir kafeterya var. Burayı mirasçılardan biri çalıştırıyor. Bizlere para ödemiyor, satın almak için gelenleri içeri bile almıyor. Elimizde veraset ilamı var ama tapuda hâlâ büyükannemizin adına kayıtlı. Bu kırk kişiden bir grup da yurt dışında hiç ilgilenmiyorlar. Burayı ne yapalım? C.G.

İşte ‘malın var mı derdin var’ diye buna derim. Eh başka bir şey daha var, kırk kişinin ortak olduğu yerden de bu kadar hayır gelir. Şimdi mirasçılardan birinin kullanıyor olması çok tuhaf değil, kullanır bu bir. İkincisi; zaten satmaya kalksanız da satamazsınız, yani satın alacakları içeri alsa ne olur almasa ne olur! Çünkü sizler kırk kişi bu yere elbirliği (iştirak halinde) maliksiniz, üstelik bir kısmı yurt dışında. Bu halde tüm mirasçılar bir arada olmadıkça satış yapılamaz. Ancak bu yeri bağışlamak gibi bir mecburiyetiniz de yok. Yani kullanan sizlere ecrimisil denilen kullanma tazminatı öder. Bu arada isterseniz ortaklığın giderilmesi davası açabilirsiniz, dava sonunda bu yer mahkeme marifeti ile satılır siz de satış bedelinden payınızı alırsınız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder