Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Biri görevini yapamazsa...
HABERİ PAYLAŞ

Biri görevini yapamazsa...

Haberin Devamı

Erkeklerdeki iki testisten biri fonksiyonunu yitirirse geride kalan tek yumurta daha da büyüyerek diğerinin görevini üstleniyor. Onda herhangi bir sorun yoksa erkek baba olabiliyor.

SORU: Yan etkileri çok

22 yaşındayım. Saçlarım 2 yıldır seyreliyor. İlaç kullanmak istiyorum. Ama yan etkilerinden endişe ediyorum. Sanırım bu ilaç prostat büyümesini engelliyor. Merak ettiğim prostat sorunu olmayanlarda prostat yapabilir mi? Bir de ruhsal sorunlara yol açtığı tartışılıyor. Beni bilgilendirir misiniz?

CEVAP

Her ilacın bazı yan etkileri bulunur. İlaç kullanımında fayda-zarar oranı gözetilir. Fakat siz sadece saç dökülmesi amaçlı kullanılan bir ilaç ile ilgili bu kadar araştırma yaptığınıza ve bunun az da olsa görülen yan etkilerinden çekindiğinize göre evhamlısınız. Bu nedenle ben size en azından psikolojik nedenlerle bu ilacı kullanmamanızı öneririm. Bu konudaki evhamınız nedeniyle oluşabilecek her sorunu, hatta belirtiler bariz olmasa dahi bu ilaca bağlayarak huzursuz olacağınız açıkça anlaşılıyor. Ruh sağlığı ve iç huzuru saç seyrelmesinden çok daha önemlidir.

SORU: Zorunda mıyım?

17 yaşındayım. Arkadaşlarım sürekli mastürbasyon yapıyor. Ama ben mastürbasyon yapma ihtiyacı hissetmedim. Acaba herkes mastürbasyon yapmak zorunda mıdır?

CEVAP

Mastürbasyon yapmak tehlikeli ve zararlı olmadığı gibi mastürbasyon yapmamak da normal bir tercihtir. Mastürbasyon yapılmadığı ve cinsel ilişki kurulmadığı taktirde genellikle gece uykuda rüyalanma tabir edilen şekilde ejakülasyon yani boşalma istem dışı şekilde gerçekleşir. Boşalmanın düzenli ve gereken sıklıkla gerçekleşmediği hallerde kasıklarda ve yumurtlarda dolgunluk hissi ve ağrı hissedilebilir fakat bu bir hastalık değildir.

SORU: Soldaki küçüldü

24 yaşındayım. 1.5 yıl önce sol yumurtalığımda iltihap oldu. Tedavi sonucu geçti ama yumurtalığım küçüldü. Sizce kısır olabilir miyim?

CEVAP

Bir testisinizin iltihap sonrası dumura uğraması kısır olduğunuz anlamına gelmez. Çocuk olmasını sağlayan sperm hücreleri ve erkeklik hormonları her iki testiste de üretildiğinden sadece birinin kaybı normal fonksiyonları ortadan kaldırmaz. Hatta bu durumda geride kalan testis biraz daha büyüyerek kaybedilen organın fonksiyonlarını da kısmen devralır.

SORU: Kremlerden kullansam olur mu?

Erken boşalma için lokal anestezi kremi öneriyorsunuz. Ben daha önce geciktirici krem ya da sprey kullanmadım, ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

En basit yöntem olarak prezervatif ve geciktiricili prezervatif kullanmayı ilk aşamada öneriyorum. Bunların yeterli olmadığı hallerde üroloji uzmanının tetkik yaparak ilaç vermesi gerekebilir. Burada marka adı kullanmamayı, ilaç adı vermemeyi ilke olarak tercih ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder