Esra Karayel Birinci beklenti anketi izlenecek
HABERİ PAYLAŞ

Birinci beklenti anketi izlenecek

2010 yılını yüzde 25 getiriyle tamamlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, en çok kazandıran borsalar arasında yer aldı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yılın son haftasında, düşük hacimli seyir izledi. Yurtdışı piyasalarda da noel havasının devam etmesiyle borsalarda hacimsiz seyir hakimdi. Endeks, hafta ortasına kadar Amerika borsalarında yükselişe paralel küçük çaplı alımlarla yukarı hareket etti. Cuma günü Asya ve Avrupa’da yıl sonu tatili nedeniyle çoğu piyasa kapalıydı. Endeks yılın son işlem gününde yönü aşağı çevirdi ve 66 bin 4 puandan kapattı. Bu kapanışa göre endeks, 2010 yılını yüzde 25 getiri ile tamamladı ve birçok ülkeyi geride bırakarak en çok kazandıran borsalar arasında yer aldı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantı sonuçları izlendi. Merkez Bankası’nın 50 baz puanlık faiz indirimi sonrası TL yavaş yavaş denge kurmaya başladı. Geçen haftalarda TL’de belirgin değer kaybı gerçekleşmişti. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadeli tahvilde faizlerde düşüş sürüyor. Cuma gününü yüzde 7.08 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Dolar yılın son haftası dalgalı seyir izledi. Cuma gününü 1.5440 TL seviyesinden kapattı. Euro ise 2.0670 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Yeni yılın ilk haftasında Aralık ayı enflasyon verileri ve Merkez Bankası’nın birinci beklenti anketi dikkatle takip edilecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-2010 yılı küresel krizin gölgesinde geçmiş olsa da yetkililer tarafından alınan radikal önlemlerle piyasalarda toparlanma gerçekleşti. Küresel durgunluk sona erdi. Amerika’da ve Avrupa’da genişleyici para poliltikaları uygulaması, dünya borsalarına yukarı yönlü dalgalı seyir izlettirdi. Türkiye ekonomisi ise küresel finans kriz sınavından başarı ile geçti. TL ve TL cinsi yatırım araçları, Aralık ayı hariç getiri klasmanında ilk sıralarda yer aldı. 2011 yılında genel olarak olumlu seyrin devam etmesini bekliyorum. Yatırımcılara önce sağlık ve sonra bol kazançlı bir yıl diliyorum.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında yeni yılın bu ilk haftasında açıklanacak önemli veriler etkili olacak. Aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamları dikkatle takip edilecek. Merkez Bankası’nın birinci beklenti anketi de açıklanacak diğer önemli veriler arasında yer alıyor. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 8 Ağustos 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 7.05-7.10 aralığında hareket gerçekleştirebilir. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.5460 ve 1.5480 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.5420 TL ve 1.5400 TL’de.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Orta ve uzun vade için yön yukarı

Soru: Esra Hanım, benim İndeks Bilgisayar, F-M İzmit Piston, Kaplamin, Duran Doğan ve Netaş hisselerim var. Orta ve uzun vade için bu hisselerde öngörüleriniz nedir? Öneri ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Gürkan ÖNOL/Bandırma Cevap: Gürkan Bey, portföyünüzdeki hisselerin göndermiş olduğunuz maliyetleri ile son kapanış fiyatlarına baktığımda Kaplamin hariç diğerlerinde olumlu bir performans elde ettiğiniz görülüyor. Bununla birlikte elde ettiğiniz getiriler sizin hedefinize uyuyor mu? Eğer istediğiniz getiriyi elde ettiyseniz satış yapabilirsiniz. Hisselerin teknik görünümüne baktığımda ise orta ve uzun vade için trend yönü yukarı gözüküyor. Bu hisseler arasında Netaş ve İndeks Bilgisayar, son dönemde gerçekleştirdiği anlaşmalar sonrası olumlu beklentilere sahip. Mali tabloları iyi. Eğer satış yapmayı düşünmüyorsanız tüm hisseleri şirket haberleriyle birlikte izlemenizi tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Kısa vadede yön yatay

Soru: Esra Hanım merhaba. Birlik Mensucat hakkında bilgi verir misiniz? Uzun zamandır bekliyorum. Hisseyi 1.00’dan almıştım. Şuan 0.92. Ne yapmam lazım? Hâlâ beklenir mi? Hissenin fiyatı çıkabilir mi? Yardım ederseniz çok mutlu olurum. Sinan ALTAŞ/İstanbul Cevap: Sinan Bey, Birlik Mensucat yıl içinde en düşük 0.68, en yüksek 1.20 seviyelerini test etmiş. Hissenin yıllık getirisi yüzde 32.86 olarak gerçekleşmiş. Birlik Mensucat’ta kısa ve orta vade için trend yönü yatay gözüküyor. Mali tablolarında bazı finansal veriler olumsuz. Sizin maliyetiniz bir miktar yüksek gerçekleşmiş. Hisseyi ne kadar vade için aldığınız önemli. Bununla birlikte bu yatırımınızda getiri hedefiniz önemli. Bu sorulara verdiğiniz cevaplara göre bir yön belirlemeniz gerekiyor. Hisseye ait açıklamalarla ve işlem hacmiyle birlikte takip etmelisiniz.

Vadenizi belirleyin

Soru: Koç Holding hissem var. İki aydır hisseyi tutuyorum. Bu hissede kısa ve orta vadede ne önerirsiniz? Ersin KURAN/İstanbul Cevap: Ersin Bey, Koç Holding sektörde önemli ve olumlu beklentileri olan şirketler arasında yer alıyor. Mali tabloları ve finansal verileri, orta ve uzun vade için olumlu sinyaller veriyor. Hissenin yıllık getirisi ise yüzde 74.03 olarak gerçekleşmiş. Koç Holding’te teknik gönrünüm ise kısa vade için yatay olarak bulunuyor. Orta ve uzun vade için trend yönü yukarı gözüküyor. Hissede dirençler 8.00 ve daha yukarıda 8.30 seviyelerinde görünüyor. Koç Holding’te destekler ise 7.00 ve daha altta 6.70 seviyelerinde bulunuyor. Hisseye yatırım yaparken vade ve getiri hedefinizi önceden belirlemenizde fayda var. Bu şekilde yatırımınızın başarı oranı ve getirisi daha yüksek olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder