Tamer Heper Birkaç kural var
HABERİ PAYLAŞ

Birkaç kural var

Haberin Devamı

İki parseli birleştirip müteahhide vereceğiz. Bir firmayla anlaşmak üzereyiz, anlaşma yaparken nelere dikkat etmeliyiz? ● M.G.

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri karma sözleşmelerdendir. İçeriğinde bir istisna akdi (eser sözleşmesi) bir de gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi vardır. Gayrimenkul satış vaatleri noterde düzenleme şeklinde yapılması mecburi sözleşmelerden olup, kat karşılığı inşaat sözleşmesi de noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır.

Sözleşmenin içeriği konusunda üç şekil vardır. Birincisi; sözleşme ile müteahhide arsadan hisse verme, inşaata öyle başlama. İkincisi; inşaata başladıktan sonra kat irtifakı kurma ve belli safhalarda müteahhide belli sayıda bağımsız bölümün kat irtifak tapusunu devretme. Üçüncüsü; inşaatın toprak sahibi adına yapılması ve kat mülkiyeti kurulurken sözleşme gereği müteahhidin dairelerinin, müteahhit adına devri.

Bunlardan biri seçilmeli ama iki taraf da kendini teminat altına alacak maddeleri sözleşmeye koymalıdır.

Müteahhide bağımsız bölüm devri sırasında tapuya mutlaka sözleşme ibraz edilmelidir. Aksi halde satış işlemi muamelesi görür ve yüklü bir Gelir Vergisi ortaya çıkar. Bunlar genel kurallardır. Bunun içinde elbette inşaatın gelişmesi konusunda kronolojik bir sıra yer alır, teslim tarihi belirlenir ve ekine teknik şartname koyulur.

Her müteahhidin elinde bulunan standart sözleşmeye itibar edilmez. Bir meslektaşımın mesaisi için yapılacak masraftan da kaçınılmaz. Zira ihtilaf doğması halinde maliyeti çok yüksektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder