Ekonomi Bitcoin'in alternatifleri neler?

Bitcoin'in alternatifleri neler?

Paylaş
Bitcoin'in alternatifleri neler?

Sanal para birimi bazı otoriteler tarafından da tanınmaya başladı. Aslında Bitcoin’den ibaret olmayan sanal para birimlerinin detaylarına ve Bitcoin alternatiflerine bu yazımızda değineceğiz

Blockchain teknolojisine dayanan sanal paralar, Blockchain teknolojisinin sadece küçük bir kullanım alanı. Çok farklı alanlarda kullanılabilecek bir teknoloji olan Blockchain sayesinde eğitim, finans, sağlık, kamu ve kuruın da Blockchain teknolojisine dayalı ürünlerini piyasaya sürmesi, finans sektörünün de bu teknolojiye olan güvenini gösteriyor.

Blockchain teknolojisini kullansa da özel bir yapıya sahip olan sanal paralar, 2010 yılı ve sonrasında artarak gelişimini gösterdi. İlk sanal paralar arasında olan ve en çok ilgi çeken Bitcoin(BTC) de en değerli sanal para oldu. İlgi nedeniyle evde madencilik yapılması mantıksız hale gelen Bitcoin’in dünya genelinde pek çok farklı borsası bulunmakta. Ülkemizde de Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından onaylanmış Bitcoin borsaları bulunmakta.

Gelin şimdi diğer öne çıkan sanal paralara göz atalım...

Ethereum(ETH)

En büyük öneme sahip sanal paralar arasında yer alan Ethereum, BTC’ye göre çok daha düşük işlem hacmine sahip olsa da yatırımcıların ve madencilerin oldukça önem verdiği bir sanal para birimi. Yine yüksek ilgi nedeniyle ETH madenciliği de mantıklı olmaktan çıkmış durumda. Dünya genelinde BTC kabul eden pek çok borsa Ethereum’u da kabul etmiş durumda. Aynısı ülkemizdeki borsalar için de geçerli. Ülkemizdeki ilk sanal para borsası olan BTC Turk üzerinden Ethereum ile alım satım yapabilmek de mümkün.

Bitcoin Cash(BCH)

Bitcoin’in bir ayrılması olan Bitcoin Cash, yine çok büyük ilgi görse de Pazar değeri olarak BTC’nin altında seyrediyor. Dünya genelindeki borsalar tarafından başlangıçta kabul edilmek istenmeyen BCH, zamanla daha çok borsa tarafından kabul görür hale geldi. Ülkemizdeki borsalar ise kabul etmeyeceklerini açıklamışlardı.

Litecoin

Diğer tüm sanal paralar gibi hızlı yükseliş ve düşüşlerin yaşandığı Litecoin de bir diğer önemli para birimi arasında yer alıyor. Yukarıda saydığımız para birimlerinden daha küçük Pazar hacmine sahip olan Litecoin, belli dönemlerde daha düzenli bir grafik çizebiliyor. Dünya genelinde yaygın olarak kabul gören bu para birimi için ülkemizde ise yeterli destek bulunmuyor.

Son 10 yılın Oscar aday adayı Türk filmleri

Haberin Devamı