Yaşam Bitki türleri yok oluyor

Bitki türleri yok oluyor

Paylaş
Bitki türleri yok oluyor

Dünya'daki yaşamın kaynağı bitkilerin beşte birinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğu ortaya çıktı

İngiltere’deki Kew Gardens Kraliyet Botanik Bahçesi, Doğa Tarihi Müzesi ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından yapılan ve 18-20 Ekimde Japonya’nın Nagoya kentinde düzenlenecek biyoçeşitlilik konferansı öncesi düzenlenen basın konferansıyla sunulan araştırmaya göre, dünyadaki bilinen 380 bin çeşit bitkiden nesli tükenmekte olanların yüzde 80’ininin sorumlusu insanoğlunun faaliyetleri.

5 yıl süren araştırmada, incelenen bin 500 büyük bitki ailesine mensup 4 bin türden yüzde 22’sinin yok olma tehdidi altında bulunduğu tespit edildi.

Yok olma riski bulunan bu türlerin, yüzde 4’ü "kritik tehlike altında", yüzde 7’si "tehlikede" ve yüzde 11’i de "hassas" durumda bulunuyor.

Tehdit altındaki türlerin Britanya’ya ait tüm adalardaki floranın 5 katı olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, dünyadaki bitkilerin yok olmalarının sebebinin sadece yüzde 20’sinin doğal nedenlere bağlı olduğunu, gerisinin tarım, hayvancılık, orman kesimi ve şehirleşme gibi insanın faaliyetlerinden kaynaklandığının altını çizdiler.

Araştırmada, en çok yok olma tehdidi altında bulunan türün kozalaklılar ailesi olduğu ve rutubetli tropikal ormanın en çok alan kaybeden tür olduğu belirlendi.

Haberin Devamı