Beden Sağlığı Bitkisel ilaçları nasıl doğru kullanırız?

Bitkisel ilaçları nasıl doğru kullanırız?

Paylaş
Bitkisel ilaçları nasıl doğru kullanırız?

Bitkisel ürünlerin, ilaçların doğal ve güvenli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü bitkisel ilaçların yanlış kullanılması ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor

Türk Gastroenteroloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan, bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin ve bitkisel ilaçların önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Prof. Tarkan Karakan, “Örneğin maydanoz kürü, soğan kürü gibi tamamen zararsız görünen tedavilerde karaciğer hasarı oluşabilir. Birçok bitkinin dozuna bağlı olarak karaciğer,böbrek hasarı görülebilir ve bu öldürücü olabilir” dedi.

İlaçların birçoğu aslında bitkilerden elde edildiğini, tedavi dozuyla tehlikeli dozun alınan miktarla ilişkili olduğunu dile getiren Karakan, bitkisel ürünlerin nasıl kullanılması gerektiğini anlattı.

BİTKİSEL ÜRÜNLERİ DOKTOR KONTOLÜNDE KULLANIN!

FDA’nın bitkisel ürünler için 'Genel Olarak Güvenlidir' ibaresi koyduğunu ve uzun yıllar kullanılmış bitkisel ürünlerin yan etki kayıtlarına bakılarak bu ibarenin konulduğunu belirten Prof. Dr. Tarkan Karakan, “Güvenli olduğu düşünülen bitkisel ürünler doktor kontrolünde destek (yardımcı) tedavi olarak kullanılmalı. Dozları belirlenmiş olmalı ve bu dozlar aşılmamalı. İlaçlarla olan etkileşimine dikkat edilmeli. Son yıllarda ülkemizde de gelişen bir alan olan fitoterapi (bitki tedavi bilimi) üniversitelerde yerini almaktadır. Özellikle eczacılık fakültelerinde fitoterapi alanında çalışan bilim insanları ve mezunlarının gelecekte daha fazla söz sahibi olması gerekir” dedi.

EN ÇOK KİLO VERME VE KANSERDEN KORUNMA İÇİN KULLANILIYOR

Ülkemizde en sık bitkisel ilaç kullanımının kilo verme, kabızlık, kanserden korunma veya tedavisi amacıyla yapıldığını belirten Prof. Dr. Karakan şunları söyledi:

“Kilo verdiren bitkisel karışımlar karaciğere oldukça hasar verebilir. Yine kabızlık için kullanılan karışımlar nedeniyle karaciğer yetmezliğinden kaybedilen çok sayıda hasta var. Kanserden korunma amacıyla satılan bitkisel karışımların ise kanserden koruduğunu gösteren kanıtlar çok zayıf. Zararı, yararını geçebilir. Kanser tedavisi sırasında kullanılan bitkisel ilaçlar ise kemoterapinin etkisini azaltabilir veya artırarak hastayı hastanelik edebilir. Diğer bir konu ise hastaların doktorlarına bitkisel ilaç kullandıklarını söylememesi ve bazen gizlemesidir. Bu durumda doktorun tedavisi değişebiliyor, hatta zararlı karışımlar ortaya çıkabiliyor.”

Haberin Devamı