Beden Sağlığı Bitlis’te mide kanserinde korkutan artış!

Bitlis’te mide kanserinde korkutan artış!

Paylaş
Bitlis’te mide kanserinde korkutan artış!

Bitlis'te kilo kaybı, iştahsızlık, midede yanma ve ekşime gibi başlıca nedenlerle hastanelere başvuran gencinden yaşlısına birçok hastaya “mide kanseri” teşhisi konuluyor. Uzmanlar, bunun ana nedeninin araştırılması gerektiğini belirtiyor

Bitlis'te görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Reşat Doğan, yaklaşık 3 aydır görev yaptığı hastanede kendisine başvuran 6 hastaya mide kanseri tanısı koyduklarını söyledi. 8 yıllık uzmanlık hayatında ilk defa bu kadar kısa sürede bu kadar çok vakayla karşılaştığını söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Reşat Doğan, mide kanserinin bölgede sıkça görülen bir hastalık haline geldiğini belirtti.


ANA NEDENİN ARAŞTIRILMASI GEREKİYOR


Mide kanserinin artmasına neden olan ve bu hastalığa davetiye çıkaran ana nedenin bir an önce araştırılıp tespit edilmesi gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Reşat Doğan, “Bu hastaların en genci 30, en yaşlısı ise 60 yaşlarında. Hastaların bazıları erken evrede, bazıları ise ileri evrelerde. Sadece hastanemize başvuran hasta sayısında bu kadar mide kanseri vakasına rastlandığını düşünürsek diğer hastanelere gidenlerle birlikte bu rakamın ne kadar ciddi bir boyutta olduğunu görebiliriz" dedi.


MİDE KANSERİNE NELER YOL AÇAR?


Mide kanseri hastalığının başlıca nedenlerini anlatan Op. Dr. Reşat Doğan, “Mide kanserinin nedenleri arasında radyasyon, bozulmuş ve közlenmiş gıdalar, kömürleşmiş gıda beslenmesi, aşırı turşu tüketimi ve salamura tüketimi yer alıyor. Bu anlamda Bitlis'in diğer bölgelere göre farklı olan özelliklerinin araştırılması gerekiyor. Örneğin Van Gölü balığından tutun da radyasyona kadar her şeyin araştırılması gerekiyor. Konuyla ilgili Diyarbakır Dicle Onkoloji Hastanesi'nde görev yapan meslektaşlarımla görüştüğümde hastaneye başvuranların büyük bölümünün Bitlis'ten gelenler olduğunu söyledi. Bu da bu konunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.


MİDE KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELER?


Mide kanserinin başlıca belirtileriyle ilgili de bilgi veren Op. Dr. Reşat Doğan, “Mide kanserinde erken tanı oldukça önemlidir. Biz hastalarımıza özellikle şunu söylüyoruz. Eğer kilo kaybı, iştahsızlık, midede yanma ve ekşime varsa bunun yanında kullanılan ilaçlardan fayda görülmüyorsa mutlaka hekime başvurulmalı. Hastanede yapılacak bir endoskopiyle erken tanı koymak mümkün" dedi.





Haberin Devamı