Gündem Bitmeyen bekleyiş

Bitmeyen bekleyiş

Paylaş
Bitmeyen bekleyiş

Zonguldak'ta devlete ait madende grizu patlaması sonrası yerin 540 metre altında mahsur kalan 30 işçiye üçüncü günde de ulaşılamadı

200 METRE KALA GÖÇÜK

Zonguldak Kilimli’deki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında geçen pazartesi grizu patlaması meydana gelmiş, yerin 540 metre altında 30 işçi mahsur kalmıştı.

Kurtarma ekipleri yoğun gaz ve göçük yüzünden madende çok zor ilerliyor. İlk göçüğü aşan ekipler, işçilere 200 metre kala çok büyük kayalardan oluşan ikinci göçükle karşılaştı.

'KURT MADENCİ' UMUDU

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, “İkinci göçük 20 metrelik bir alanda. Bu dev kayalardan oluşan göçüğü 4 günde geçmeyi umuyoruz. Burayı geçtikten sonra kömür göçüğü var” dedi.

Kurtarma ekibindekiler “Arkadaşlar arasında deneyimli işçiler var. Biz onlara ‘Kurt Madenci’ deriz. Bunlar ocağa gelen hava borularını kırarak göçüktekilere temiz hava sağlamış olabilir. Tek umudumuz bu” dedi.

Maden göçüklerinin çok sık rastlandığı Çin’den 2 mühendis kurtarma çalışmaları için çağrıldı. 2 Çinli mühendisin bugün Zonguldak’ta olması bekleniyor.

EN AZ 4 GÜN DAHA AZAP

Kurtarma çalışmalarıyla ilgili dün düzenlenen basın toplantısında Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, tahta üzerinde şu bilgileri verdi:

“4 metrelik bir göçük geçildi. Taş ve kayalardan oluşan göçüğün ardından 20 metrelik bir boşluğa ulaşıldı. Ancak buradaki galeri büyük hasar görmüş. Tavanın çökme riski var.

Kurtarma ekibinin güvenliği için burayı güçlendirmemiz lazım. Bunun için de 4 gün süre gerekiyor. Sonra mesafesi bilinmeyen bir kömür göçüğü var.

Eğer, kömür göçüğünün olduğu noktada bağlar çökmemişse burayı çok kısa zamanda geçebiliriz. O göçük aşılınca işçilerin bulunduğu bölüme 150 metre kalacak.”

2