Ekonomi Biz canlandık Çin sevindi

Biz canlandık Çin sevindi

Paylaş
Biz canlandık Çin sevindi

Geçen yılın son üç ayından itibaren başlayan krizden çıkış süreci ithalatı patlattı

ÇİN YÜZDE 45.7 ARTIRDI

İç talepte başlayan canlanma, başta Çin olmak üzere, Hindistan, Güney Kore, Tayvan gibi Uzak Doğu ülkelerine yaradı. Ankara Ticaret Odası’nca (ATO) yapılan belirlemelere göre, bu yılın ocak-mart döneminde Türkiye’nin ithalatı yüzde 32.7, dış ticaret açığı yüzde 175.3 arttı.

Çin’den yapılan ithalat yüzde 45.7, Güney Kore’den yapılan ithalat yüzde 43.5, Tayvan’dan yapılan ithalat yüzde 84.5, Hindistan’dan yapılan ithalat yüzde 76.4 yükseldi.

ARA MALLARI KORKUTUYOR

Türkiye’nin dayanıklı tüketim malları ile ara malı ithal ettiği bu ülkelerden, yılın ilk üç ayında yapılan ithalattaki artış yüzde 50.9 oldu. Aynı ülkelerden yapılan ithalat 2009’da önceki yıla göre yüzde 20 azalmıştı.

İthalattaki bu artış Türkiye’de aynı üretimi yapan işyerlerinin üretimini ve dolayısıyla istihdamını doğrudan etkiliyor. Büyümenin istihdama yansımamasının nedenleri arasında söz konusu ithalat önemli bir yer tutuyor.

ÇOĞU UZAK DOĞU'DAN

180’den fazla ülkeyle dış ticaret yapan Türkiye’nin Ocak-Mart 2010’da verdiği 12.1 milyar dolarlık dış ticaret açığının 3.2 milyar doları, yani dörtte biri sadece Çin’le yapılan dış ticaretten kaynaklandı.

Çin, Güney Kore, Hindistan, Tayvan gibi ülkeler birlikte değerlendirildiğinde ise bu ülkelere karşı verilen 4.8 milyar dolarlık dış ticaret açığı, aynı dönemdeki toplam açığın yaklaşık yüzde 40’ını oluşturmaya başladı.

BÜYÜME BAŞLADI KÂBUS GERİ DÖNDÜ

Türkiye’nin sadece Uzak Doğu değil diğer ülkelerden yaptığı tüketim malı ithalatı da hızlı artmaya başladı. Ocak-Mart 2010’da tüketim malı ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37, aromalı ithalatı yüzde 34.6 büyüdü.

ATO Başkanı Sinan Aygün, büyümenin başlamasıyla, ‘Çin kabusunun’ geri döndüğünü söyledi. Sinan Aygün, ithalatta yeni patlama yaşanmasının, işsizlik sorununun çözümünü güçleştirdiğini savundu.

PAKETİ BIRAK UCUZ İTHALATA 'DUR' DE

Türk limanlarına Uzak Doğu mallarını boşaltan bir geminin bir fabrikanın kapanmasına, yol açtığını ifade eden Sinan Aygün, “Hükümet, muhalefet, işadamları, sivil toplum örgütleri, sendikalar işsizliğin nasıl çözeceğini tartışıyor. Hükümet, istihdam için yeni paket hazırlıyor.

İstihdamı artırmak, fabrikalarımızı üretime sokmak istiyorsak, yerli üreticinin rekabet edemediği bu ucuz ithalata ‘Dur’ demenin yollarını aramalıyız” dedi.

2

Haberin Devamı