Gündem 'Biz işimizi yapıyoruz'

'Biz işimizi yapıyoruz'

Paylaş
'Biz işimizi yapıyoruz'

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Twitter ve HSYK kararlarıyla ilgili, "Anayasa'nın verdiği yetki çerçevesinde görevimizi yerine getiriyoruz" dedi

Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter ve HSYK kararlarını Milliyet gazetesine değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısını değiştiren ve Adalet Bakanı'na özel yetkiler tanınan kanunu kısmen iptal etmişti.

Kılıç, iptal kararıyla ilgili, "Biz işimizi yapıyoruz, Anayasa'nın verdiği yetki çerçevesinde görevimizi yerine getiriyoruz" dedi, gerekçelerinin yazımı tamamlandığında kararların daha iyi anlaşılacağını belirtti.

Kılıç, HSYK ile ilgili kanunun gündemde olmadığı halde görüşülmek üzere öne alındığı eleştirilerine de cevap verdi.

Kılıç, "Bu doğru değil. Heyetin gündemi bir hafta önceden hazırlanır ve üyelere gönderilir. Üyeler gündemdeki konular üzerinde çalışmalarını, hazırlıklarını yapar ve sonra heyete girerler. HSYK ile ilgili konunun görüşüleceği de bir hafta önce düzenlenen gündemde yer alıyordu. Heyet üyelerine de gündem gönderilmişti. Anayasa Mahkemesi üyelerinin bilgisindeydi. Önemli olan heyet üyelerinin bilgisi olması" diye konuştu.

Konunun gündemde olmadığı iddialarına da yanıt veren Kılıç, "Bu tartışma sanıyorum Anayasa Mahkemesi sitesinde olmayışından kaynaklandı. Kamuoyunun çok ilgisini çeken bazı konuları siteye koymuyoruz. Heyet üyelerinin rahat çalışmalarını sağlamak amacıyla her konuyu siteden duyurmuyoruz. Yoksa gündemde yer almayan bir konunun görüşülmesi söz konusu değil" dedi.

Kılıç, hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını değerlendiren, "Bakanlık kararını beklememenin önünü açan tüzük değişikliğine gidilmesi manidar" sözlerine de değindi.

Kılıç, "Anayasa'da mahkemenin çalışma usullerini belirleyebileceği belirtiliyor. Bunun için de içtüzükte değişiklik yetkisi tanınıyor. Bu yetki doğrultusunda tüzük değişikliği yapıldı. Telafisi güç ya da imkansız zararların doğabileceği durumlarda bakanlıktan savunma alınmadan karar verilmesinin önü açıldı" dedi.

Haşim Kılıç, cumhurbaşkanlığı adaylığı yönünde çıkan haberlere de açıklık getirdi.

Kılıç, "Ben evden mahkemeye, mahkemeden eve diyebileceğim bir tarzda çalışıyorum. İşimiz zaten çok yoğun. Bu konuda yapılan konuşmalar, analizler tümüyle benim dışımdaki değerlendirmelerdir" diye konuştu.