Gündem 'Bizden olmayan bu pislikleri temizleyelim'

'Bizden olmayan bu pislikleri temizleyelim'

Paylaş
'Bizden olmayan bu pislikleri temizleyelim'

İnternetteki yorumlar, 'mahalle baskısı' kavramının arkasına sığınan bazı kişilerin, nasıl organize bir şekilde hareket ettiklerini gösteriyor

‘Tophanehaber’ isimli sitede geçen ay yayımlanan bir haberin altındaki yorumlar, “mahalle baskısı” kavramının arkasına sığınan bazı kişilerin, nasıl organize bir şekilde hareket ettiklerini gözler önüne seriyor.

Tophane’deki değişime karşı oluşan tepki, sanat galerisi baskınıyla gün yüzüne çıktı. Saldırıya neden olan düşünce şekli ise semt haberlerine yer verilen internet sitesinde açıkça kendini gösteriyor.

>> BAKAN GÜNAY BÖLGEYİ ZİYARET ETTİ

‘Tophanehaber’ isimli sitede geçtiğimiz ay yayınlanan bir haber, “mahalle baskısı” kavramının arkasına sığınan bazı kişilerin, semtte yaşayan ailelerin sosyal, kültürel yapıları ile geleneklerini taciz ettiğini öne sürüyor. Haberin altına yazılan yorumlar ise, adeta saldırının ayak sesleri gibi:

“Bizden olmayan bu pislikleri temizleyelim.” Sitede 10 Ağustos 2010 tarihinde yer verilen haberde şu ifadeler var: “(...) Bugün Tophane insanının sosyal yapısı, kültürü, saygınlığı adeta taciz edilmektedir.

Semtin birçok cadde ve sokağında açılan sözde sanat merkezleri, oteller ve eğlence mekânlarıyla sosyal yapıya kelimenin tam anlamıyla ‘çıkın buradan dışarı’ denilmektedir. (...) .”

Haberin Devamı

‘Hallet yoksa biz hallederiz’

Haberin altına yazılan yorumlardan bazı bölümler ise şöyle:

Abdullah şanlı: Bu mu sanat? Yollara oturup içki içmek mi? Bu işleri hallet başkan (belediye başkanı) yoksa biz hallederiz.

Tophaneliyiz: Osmanlı ne güzel demiş: Nuh ile uslanmayanı etmeli tekdir, tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir.

Tophane sevdalısı: Herkes kendi sokağını süpürse çöpçüye gerek kalmaz. O zaman bizden olmayan bu pislikleri temizleyelim ve mahallemiz temiz kalmaya devam etsin.

Eyalet savcısı: Perde açık adam karşımda iç çamaşırı ile duruyor. (...)Gelin beyaz adama beraber dur diyelim.

Tophane aşığı: Uyuşturucuyla sorun yaşayan mahalleli mücadele etti ve kendinden olamayanı attı. Bugün de bunun modernine dur demek için mücadele etmeli.

Haberin Devamı

Kameralardan tespit edilen 7 kişi serbest

Olaylarla ilgili kameralardan tespit edilen 7 kişi, dün adliyeye sevk edildi. Zanlılar, “Sokakta içki içilmesinden rahatsızdık. Belediyeye başvurduk, sonuç alamadık. Dayanamadık ve saldırdık” dedi. Dün Beyoğlu Adliyesi’ne sevk edilen Ramazan Çiftçi, Osman Kaya, Ferhat İnci, Mehmet Cemil Erokyar, Adnan Karabaş, Edip Sağlık ve Eyüp Güzel, sorgularının ardından serbest bırakıldı. Olayda mağdur olduklarını belirten ve adliyeye gelen kişilerin, bu 7 kişiyi teşhis edemedikleri öğrenildi.

IMF karşıtlarını da kovalamışlardı

2009’da IMF’i protesto eden sol görüşlü bir grup, Boğazkesen Caddesi esnafı tarafından sopa ve küreklerle kovalanmış, bu görüntüler televizyonlar tarafından yayınlanmıştı. Dünkü saldırı sonrası açıklama yapan mahalle sakini Fatih Aras, 2009’da yaptığı açıklamada, “Aslında biz de IMF’e karşıyız. Ama onlar cam çerçeve indirip canımızı yakıyor. Sopalarımızı çay ocağında saklıyoruz. Bunlarla kendimizi koruyoruz” demişti.

(Milliyet)