Siyaset 'Bize havlu attırmak isteyenlere prim vermeyeceğiz'
Paylaş
'Bize havlu attırmak isteyenlere prim vermeyeceğiz'

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış İzmir temasları kapsamında Vali Mustafa Toprak'ı ziyaret etti. Kentin EXPO adaylık sürecinin değerlendirildiği ziyarette Bakan Bağış söz konusu yarışta çetin rakipler olduğunu dile getirdi.

Bakan Bağış, "EXPO adaylık sürecinde çetin rakiplerimiz var. Rakiplerimiz de bizim kadar yarışa asılıyor. Ama inşallah İzmir çetin rakipleri geride bırakacak. Bu projede iktidar ve muhalefet ayrımı yapmadan tek yürek olup birlikte üzerine gideceğiz. Türkiye’nin projesidir. Sayın Başbakanımız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı’mız da projeyi önemsiyor ve önemli destekler veriyorlar. İzmir’in EXPO’yu alması Türkiye ile ilgili ön yargıları da kıracak. AB sürecinde bize olumlu katkı sunacak. İstanbul 2020 olimpiyatlarını almamızın da önünü açacak. Türkiye’nin önünü kesmek isteyen lobilere de bir cevap olacak" dedi.

Haberin Devamı

"ATLA DEVE DEĞİL"

Bir basın mensubunun EXPO alanı ile ilgili çeşitli STK ve odaların konuyu yargıya taşımalarına ilişkin sorulan soruya Bakan Bağış, "İzmir’in hedefi itirazlarından çok EXPO’yu kazanmak olmalı. 27 Kasım’daki EXPO seçimlerini kazanalım. Daha sonra alan ile ilgili bir sıkıntı var ise buna bakarız. Türkiye demokratik bir hukuk devleti. Hukuk çerçevesinde gereği yapılır. Odaların itirazını doğal buluyorum. Onlar bu itirazı yapmasa şaşardım. Türkiye’de her zaman hayırlı bir projede buna benzer davalar açılıyor. Ama rica ediyorum, davayı açanlar önce İzmir’in başarısını ve çıkarını gözetsinler. Bu sorunlar atla deve değil" diye yanıt verdi.

"İZMİRLİ’NİN HASSASİYETLERİNİN FARKINDAYIZ"

Haberin Devamı

Bakan Bağış, partisinin İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bağış, İzmirli’nin hassasiyetlerinin farkında olduklarını, AK Parti’nin demokrasinin ve çağdaşlığın kalesi olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:

"Konak’taki Saat Kulesi AK Parti’nin iktidar olacağının habercisi olanak çalıyor. İzmir’e mega kent olmak yakışır, mega köy olmak yakışmaz. Kimileri maalesef İzmir’i kendi kaleleri arka bahçeleri gibi gördükleri için önemsemediler. İzmir’e yakışan demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmaktır. İzmir, demokrasinin getireceği güzelliklerle küresel kent haline gelecektir. İzmir halkının tercihlerine saygılıyız ama İzmir’in hassasiyetlerinin de farkındayız. Cumhuriyetin ve çağdaşlığın teminatı AK Parti’dir. Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine nutuk atarak çıkılmaz. Millete efendilik yaparak değil, hizmetkarlık yaparak o standartlara çıkılır. Kimileri durmayı tercih ediyor. Onlara da saygı duyuyoruz. Ana muhalefet partisinin Genel Merkezi’nde yıllardır o kadar duran insan var ki fazla arayışa gerek yok. Biz İzmir’de 35 ayrı proje ile durmayacağımızı ilan ettik."

"ÜLKEYE ZARAR VERMEYİ MİSYON HALİNE GETİRDİLER"

CHP’nin, İstanbul’a yapılacak havaalanının iptali için yargıya başvurduğunu hatırlatan Bağış, "Biz bunu yaparken ana muhalefet her projeyi engellemenin yolunu arıyor. Cumhuriyet tarihinin en görkemli projesi olan 3’üncü havalimanın projesi için yargıya başvuracaklarmış. Ülkeye zarar vermeyi misyon haline getirmiş ana muhalef partisine akıl, fikir ve izan gelmesini diliyoruz. İçinde bulunduğumuz bu mübarek aylarda CHP’ye ülke sevgisi gelir inşallah" dedi.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU’NU ELEŞTİRDİ

Bağış, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AB süreciyle ilgili olarak Almaya ve Avusturya başkanlarına mektup yazdığını hatırlatarak, "Korkum, Almanya’ya giden mektubun Brezilya’dan Avusturya’ya giden mektubun Kenya’dan çıkması. Daha önce de kendisi ’Somali’ye gidiyorum’ demiş ama Kenya’ya gitmişti. İçinde yaşadığı ilçeyi Kağıttepe sanmıştı, yürüyen merdivene ters binmişti. Yanlış yere de olsa belki mektup arkadaşı edinir" dedi.

"SİNDİRECEK ZAMANI TANIYORUZ"

AB Bakanı Bağış, Türkiye’den yıllar sonra üyelik için başvuran Hırvatistan’ın AB’ye girdiğini hatırlatan basın mensuplarına "Hırvatistan’ın toplam nüfusu İzmir’in nüfusundan az. İzmir aday olsaydı üyeliği Hırvatistan’dan daha hızlı olurdu. Türkiye’nin 76 milyon vatandaşı var. Üye olursa AB’nin ikinci en büyük ülkesi olacak. Ona bunları sindirecek zamanı tanımak gerekiyor. Türkiye’nin AB üye olmayı hak etmediği söylemek akıl tutulmasıdır" dedi.

Haberin Devamı

Elif DEMİRCİ DHA