Siyaset 'Bizi affedecekler Apo da kurtulacak'
Paylaş
'Bizi affedecekler Apo da kurtulacak'

Bedrettin Dalan, ek klasörlere giren telefon görüşmelerinde Ergenekon sanığı Haberal'a, 'Vatanseverleri toplayacaklar. Sonra da Apo'yla birlikte affedecekler' diyor

'İrtica ile Eylem Planı' davasının bir numaralı sanığı Bedrettin Dalan'ın, 10 Ocak 2009'da Ergenekon sanıklarından Mehmet Haberal'la yaptığı telefon görüşmesi iddianamenin ek klasörlerine girdi. 24 dakikalık görüşmede, kendi telefonunun dinlendiğini belirten Dalan, Haberal'a 'Seninki de dinleniyor olabilir' diye uyarıda bulunuyor.

Haberin Devamı

Dalan, görüşmede Haberal ile aldığı bir istihbaratı da paylaşıyor: 'Bunlar şimdi böyle Atatürkçü, laik, cumhuriyetçi, vatansever kişileri toplayacaklar. Daha fazla 11., 12. dalga gelecek. Ondan sonra da bunları affediyoruz hikayesiyle genel bir af kanunu çıkaracaklar. 'Oh Bedrettin Dalan'ı affettik', işte neydi şunu da affettik, bunu da affettik, yani vatanseverler ama onu affederken Apo da affolunmuş olacak.'


EMRİNİZDEYİM

- Dalan'ın, ABD'de yaşayan Engin Civan ile konuşması da 5 No'lu klasörde yer aldı. 1990'lı yıllarda Emlak Bankası Genel Müdürü'yken Selim Edes'ten kredi karşılığı rüşvet alan ve Aladdin Çakıcı tarafından vurdurulan Civan, bir süre cezaevinde kalmıştı. Tahliye olunca yurtdışına kaçan ve para cezasını ödemeyen Civan, interpol tarafından aranıyordu. ABD'de olduğu ortaya çıkan ve Türkiye'ye iade edilecekken borcunu ödeyerek, geri gönderilmekten kurtulan Engin Civan, Dalan'a 'Abi' diye hitap ediyor. Görüşme kayıtlarına göre Washington'da yaşadığını söyleyen Civan, Dalan'a 'emrinde olduğunu' ve isterse yanına gelebileceğini belirtiyor. Dalan ise Civan'dan ABD'de kullandığı telefon numarasını istiyor.

- 'Drej Ali' lakaplı Ali Yasak'a üniversetede randevu veren Dalan'ın dinlemeye takılan konuşması da klasörlerde yer aldı. 21 Ekim 2008'de gerçekleşen görüşme şöyle:

Bedrettin Dalan: Alo...
Ali Yasak: Abi emret.
B.D: Nasılsın canım?
A.Y: Ellerinden öperim.
B.D: Ben de gözlerinden öpüyorum, dün nasıl geçti?
A.Y: Ya boş iş orada.
B.D: Karnavala dönmüş. Ben giremedim bile içeriye.
A.Y: Yani biz mahkeme bir an önce olsun diye yardımcı bile olduk orada... Geleceğim.
B.D: Dört buçukta bekliyorum.
A.Y: Dört buçukta tamam.
B.D: Üniversitede tamam mı?
A.Y: Tamam geleceğim.


YARGITAY'A SELAM

Haberin Devamı

- Dalan'ın, 25 Aralık 2008'de Adalet Bakanı olduğu dönemde Cemil Çiçek ile yaptığı telefon görüşmesi de 5 No'lu klasörde yer aldı. Dalan'ı Ankara'ya davet eden ve geldiğinde görüşmek istediğini belirten Çiçek, Yozgat'taki Bozok Üniversitesi'nde görevli İnci Varin'diyi Dalan'ın üniversitesine almasını istiyor. Dalan da bu isteğe olumlu yanıt veriyor.

Haberin Devamı

- 28 Ekim 2008'de Nurdan adlı bir kadınla, 'Oflu İsmail' lakaplı İsmail Hacısüleymanoğlu ile mahkemelik oldukları arazi hakkında konuşan Dalan, davanın Yargıtay'da olduğunu öğrenince, şöyle diyor: 'Yargıtay Genel Sekreteri Ahmet Geylani'ye selamımı söyle. Bize yardımcı olur. Yargıtay'ta Ceza Dairesi Başkanı Nedim Baran ile de görüş. O da benim yakınım, kardeşim gibi.'

'Sarsılmaz bağlılık' klasörlere girdi

Dalan'LA ilgili belgelerin bulunduğu 5 No'lu klasörde Drej Ali ve Cemil Çiçek'in yanı sıra pek çok isimle yapılan konuşmaların dökümleri bulunuyor. İstanbul'da intihar eden emekli Albay Belgütay Varımlı ile 31 Aralık 2008'de yaptığı görüşmede Dalan, yılbaşını kutlamak ve 'sarsılmaz bağlılığını bildirmek' için arayan Varımlı'ya, karısıyla ilgili sorunu halledeceğini söylüyor. Dalan, 'Coşkun bana bir şey söyledi, yarından sonra hanımınla ilgili o iş hallolacak, tamam mı?' diyor. Varımlı ise 'Hepimizin selamı var' karşılığını veriyor.

Kayıtlara göre, Dalan, Coşkun Umur'la 1 Temmuz 2008'de yaptığı görüşmede, Hurşit Tolon, Şener Eruygur, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay'ın gözaltına alındığı bilgisini alıyor.

Haberin Devamı

AKŞAM