Candaş Tolga Işık BiZiM FiDEL!
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Küba’nın efsanevi lideri Fidel Castro öldü. Tüm gün Castro’yla ilgili ne kadarı doğru, ne kadarı uydurma olduğu bilinmeyen yazılar, hikayeler dolaştı, durdu...


Hayatının bir yerine Fidel’in dokunduğu en sahici anıların sahiplerini ararken Ferhan Şensoy geldi aklıma. Hemen telefona sarılıp Ferhan Abi’yi aradım.


Usta, 3 nefis hikaye anlattı ki dinlerken tüylerim diken diken oldu. Ferhan Şensoy “Şans Kapıyı Kırınca” filmini çekmek üzere Küba'ya gitmiş. Bir gün Fidel Castro tarafından görevlendirilen bir adam elinde zarflarla sete giriyor. Zarflarda yönetmen Ferhan Şensoy için 20, oyuncular için 10, teknik ekip için de 5'er dolar var. Ferhan Şensoy parayı kabul etmeyip gönderiyor. Ancak para, şöyle bir notla sete geri geliyor: “Topraklarımda çalışan hiçbir işçinin emeği karşılıksız kalamaz. Ülkemde çekim yaptığınız için teşekkür ederim. Fidel Castro.” Fidel Castro’nun bu notundan çok etkilenen Ferhan Şensoy ve ekip parayı kabul ediyorlar. Sonra da paranın hepsini toplayıp Küba’daki bir tiyatroya bağışlıyorlar.


Ferhan Şensoy aynı filmi çekerken filmin bir yerinde Kübalı oyunculardan korkmalarını istiyor. Hatta bunu örneklendirmek istiyor ve “Sanki karşınızda Fidel'i görmüşsünüz gibi yapın” deyince, Kübalı oyuncular gülerek cevap veriyor: “Yahu Fidel'i görünce niye korkalım ki, o bizim Fidel.”


Ferhan Şensoy “Hacı Komünist” kitabını yazıyor. Kitaptan bir tane de Küba Büyükelçiliği aracılığıyla Castro’ya imzalayıp yolluyor. Büyükelçilik kitapta Fidel’le ilgili kısımları hemen çevirtiyor ve Küba’ya gönderiyor. Fidel kitabı okuduktan sonra Ferhan Şensoy’a bir cevap yazmak istiyor. Ferhan Abi’nin Fransızca bildiğini öğrenince ona Fransızca “Kitabın kapağındaki puro keyfiniz hep sürsün” yazılı bir notla bir kutu Küba purosu gönderiyor.


Dünya her geçen gün daha da yaşanmaz bir yer haline geliyor. Güzel insanların birer birer terk ettiği ve yerlerine yenilerinin ne yazık ki gelmediği bir dünya... İnsanoğlunun acısı da kaybı da çok büyük. Adios Comandante

Sıradaki haber yükleniyor...
holder