Cumartesi Postası Bizim mantıya rakip Çin mantısı: Dim Sum

Bizim mantıya rakip Çin mantısı: Dim Sum

Paylaş
Bizim mantıya rakip Çin mantısı: Dim Sum

Hiç Çin mantısı yediniz mi? Yani dim sum!

Haber: Eylem Keskin

eylem.keskin@posta.com.tr

Çin mantısını deneyip sevdiyseniz ya da denemek isterseniz İstinyepark’taki Dim Sum restoranına uğramanızı ve birbirinden lezzetli dim sumları tatmanızı öneririm. Bizim mantılarımıza pek benzemiyor ama emin olun bunlar da müthiş lezzetli! 1000- 1500 sene önce eski Çin’de seyyahlar, tüccarlar seyahatleri sırasında belirli hanlarda konaklar ve atıştırmak için dim sum yermiş. O zamanlar hanlarda tüccarları doyuran dim sumlar şimdi Amerika ve İngiltere’de çok popüler. Neredeyse her köşe başında bir dim sum restoranı görmek mümkün. Tabii kapısında kuyruk da. İstinyepark’taki Dim Sum Türkler’le bu lezzeti tanıştırma konusunda iddialı. Dim sum aslında bizim bildiğimiz mantıya benziyor. Çünkü dim sum’ın da harcını kapatmak için hamur kullanılıyor. Ve hamura bizim mantıya benzer bir şekil veriliyor. Bu hamurun farkı, nişasta ve ununda saklı. Çin’den getirilen pirinç unu hamurun şeffaf görünmesini sağlıyor.

30 ÇEŞİT MANTI VAR

Dim sumlar’ın lezzeti olduğu kadar görselliği de çok önemli. Şık bir sepette özel soslarıyla birlikte servis ediliyorlar. Deniz mahsullü dim sum’ı şiddetle tavsiye ederim. İçinde karides, kalamar, levrek, deniz tarağı enfes deniz mahsulleri var. Deniz mahsulü sevmiyorum diyorsanız tavuklu, biftekli, kuzu etli, ördekli, sebzeli gibi çeşitlerden birini tercih edebilirsiniz. 4 farklı pişirme şekliyle hazırlanan 30 çeşit mantı var: Buharda, ızgarada, kızarmış ve fırında gibi pişirme şekillerinden damağınıza uygun olanını seçip garsona söylemeniz yeterli. Buharda pişmiş dim sumlar son derece sağlıklı. Size tavsiyem tek porsiyonla yetinmemeniz. Çünkü porsiyonlar çok ufak. Bir porsiyonda 3 parça mantı bulunuyor. Birkaç porsiyon söyleyip diğer çeşitlerden de tatmak en iyisi. Dim sum Türkiye’de henüz yeni bir lezzet ama masaların doluluğuna bakılırsa şimdiden çok sevilmiş gibi görünüyor. Mekan dim sum konsepti üzerine kurulu olsa da menüde farklı lezzetler bulmak mümkün. Tai usulü buharda levrek ve ördek salatası da muhteşem. Karışık Akdeniz yeşillikleri üzerinde çıtır ördek, kızarmış soğan ballı hardal sosla tatlandırılıyor ve ortaya tadına doyulmaz bir lezzet çıkıyor. Tai usulü levrek ise tamamen buharda pişiriliyor. Ve özel bir sos yatağında servis ediliyor.

5 ÇİNLİ AŞÇI ÇALIŞIYOR

Dim Sum’ın sahibi olan iki ünlü iş adamı Christopher Penna ve Ben Carrington, İstanbul’a inşaat işi için gelmişler ve 3 yıldır Türkiye’de yaşıyorlar. Christopher Penna’yı Türkiye Hande Ataizi’nin emlakçı sevgilisi olarak tanıdı. Diğer ortak Ben Carrigton da, Christopher Penna da hayatlarını Türkiye’de devam ettirme kararı almış. Benjamin Carrigton Dim Sum’ın kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor: Ben dim sum’ı çok seviyorum. İngiltere’de de sürekli dim sum yerdim. Türkiye’de Hakkasan’a gidiyordum ama kapatıldı. Türkiye’de güzel dim sum yiyecek bir yer bulmadım. Sırf bu açlığımı gidermek için İngiltere seyahatlerimi sıklaştırmak zorunda kaldım. Bu arada da Türkiye’deki açığı fark ettim. Neden biz yapmayalım diyerek çalışmalara başladık.” Dim sum yapılması aslında hiç kolay olmayan bir yiyecek, bu yüzden çok iyi ustalarla çalışmak gerekiyor. Şu anda mekanda 5 Çinli aşçı dim sum yapıyor. Aşçıları Çin’den getirdiklerini söyleyen Ben Carrington “Dim Sum’ı açmak için bir yıl çalıştık, şimdi de ikinci şubenin hazırlıkları içindeyiz. İkinci şubemiz Nişantaşı ya da Bebek’te olacak” diyor.

EVLERE SERVİS VAR!

The House Cafe’nin hemen yanında, restoranbar tarzı olarak konumlanan Dim Sum’da yemekle birlikte Çin çayı içilmesi öneriliyor. Özellikle de top halinde sıcak suya attığınızda çiçek açan çayları çok ilgi görüyor. Soğuk bir şey içmek isterseniz de bu sağlıklı çayları maden suyuyla karıştırıp buzlu yapıyorlar. Mönüde şarap ve kokteyller de var. Evlere servis ve catering hizmeti veriyorlar. Cuma günleri happy hourlar yapılıyor. Grup yemekleri ve özel gün kutlamaları için de servis imkanı bulunuyor. Tel: 0212 345 70 48.

2

Haberin Devamı