Dünya Blair'e 'katil' ve 'yalancı' damgası

Blair'e 'katil' ve 'yalancı' damgası

Paylaş
Blair'e 'katil' ve 'yalancı' damgası

Blair'e 'katil' ve 'yalancı' damgası

İngiltere'nin eski ve Irak Savaşı dönemindeki Başbakanı Tony Blair’in dün ülkede devam eden Irak soruşturmasındaki ifadesini, bugünkü İngiliz gazetelerinin çoğu "Blair pişman değil" manşetiyle duyurdu.

Gazetelerin hemen hepsi dün Irak soruşturmasında altı saat ifade veren Blair’in sözlerine geniş yer verdi. Kasım ayından bu yana halka açık olarak yürütülen Irak soruşturmasında, İngiltere'nin Irak savaşı kararı ve savaş politikaları masaya yatırılıyor ve konuya ilişkin dönemin üst düzey yetkilileri, diplomatları, hukukçuları ve siyasetçileri dinleniyor
.
Guardian gazetesi, "Dürüst, sorumlu ancak pişman değil" başlığıyla verdiği Blair’le ilgili haberinde, eski Başbakanın ifadesinde neden Irak’a askeri birlikler gönderildiğine ilişkin sağlam ve geçerli bir gerekçe sunamadığını yazdı.

'KATİL VE YALANCI DAMGASI'

Times gazetesi ise "Pişman olmayan, affedilmeyen" başlığını atarak, şu yorumu yaptı:

"Tony Blair, dün akşam tarihi soruşturmada yer aldıktan sonra Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle ilgili pişmanlığı dile getirmeyerek, katil ve yalancı olarak damgalanmış oldu."

Times ayrıca, Blair’in altı saatlik ifadesinde, savaşa gidilmesi konusunda özür dilemeyi reddettiğini ve yine aynı kararı vereceğini, bugünkü liderlerinin de İran’ın silahsızlanması için benzer bir karar alabileceğini söylediğini belirtti.

Blair’in İran’la ilgili sözlerine dikkati çeken Independent gazetesi ise Blair’in uluslararası toplumun, İran’ın nükleer programıyla ilgili sert kararlar alınmasına hazırlıklı olması gerektiğine ilişkin sözlerinin sert eleştirilere neden olduğunu bildirdi.

SORUŞTURMA YIL BOYUNCA SÜRECEK

Financial Times gazetesi de Blair’in soruşturmada Irak savaşına gitme kararıyla ilgili pişmanlık duymadığını ve yine yapacağını söylediğini aktardı. Daily Mail gazetesi, Blair’a yönelik soruşturmanın yapıldığı binanın önündeki protestolara dikkati çekerken, savaş karşıtı bir grubun Blair soruşturma için binaya girerken, "Yalancı ve katil" diye bağırdığını yazdı. Gazete ayrıca soruşturmada Blair’in, Irak’ın işgalinden 1 yıl önce dönemin ABD Başkanı George Bush’a işgal olursa asker göndereceğini söylediğini bildirdi.

Yıl boyunca sürmesi öngörülen Irak soruşturmasının sonunda kimse hakkında cezai işlem uygulanmayacak, ancak soruşturmayı yöneten Sir John Chilcot başkanlığındaki kurul bir rapor hazırlayacak. Bu raporun ise ülkede yapılacak genel seçimden önce açıklanması öngörülmüyor.

AA

Haberin Devamı