Dünya BM 19 Kasım'ı Dünya Tuvalet Günü ilan etti

BM 19 Kasım'ı Dünya Tuvalet Günü ilan etti

Paylaş
BM 19 Kasım'ı Dünya Tuvalet Günü ilan etti

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dünya genelinde 1,1 milyar kişinin tuvalet ihtiyacını açık alanda giderdiğini belirterek, daha önceki yıllarda da kutlanan 19 Kasım Dünya Tuvalet Günü'nü resmi olarak ilan etti

BM Genel Kurulu’nda kabul edilen kararla, açık alanda tuvalet ihtiyacını gidermenin engellenmesi, hijyen ve sağlık koşullarını geliştirecek politikalar uygulanmasının amaçlandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, karara ilişkin yaptığı açıklamada, bütün insanların hijyenik koşullarda yaşaması için farkındalığın artırılması amacıyla böyle bir günün kabul edildiğini söyledi.

3 KİŞİDEN BİRİNİN UYGUN TUVALETİ YOK

Bin yıllık kalkınma hedeflerindeki gelişmelere rağmen halen her üç kişiden birinin uygun koşullarda tuvalet imkanının olmadığını kaydeden Eliasson, "Her gün yaklaşık 2 bin çocuk önlenebilir ishal nedeniyle hayatını kaybediyor. Gelişmekte olan ülkelerde kanalizasyon ve temiz su yetersizliği nedeniyle yıllık 260 milyon dolar kayıp yaşanıyor" ifadesini kullandı.

Tuvalet imkanının temel insan saygınlığı için taşıdığı önemi de vurgulayan Eliasson, tuvalet imkanı olmayan kadınların tecavüz ve istismar riskiyle karşı karşıya olduklarını da belirtti.

Haberin Devamı

BM rakamlarına göre, 7 milyarlık dünya nüfusunun 6 milyarı cep telefonuna sahipken ancak 4,5 milyar kişinin uygun koşulları taşıyan tuvalet imkanı bulunuyor.

2,5 milyar kişi yeterli kanalizasyon imkanlarından mahrum. 1,1 milyar kişi ise tuvalet ihtiyacını açık alanda gideriyor.

AA