Dünya BM'de Kudüs tasarısı ABD tarafından veto edildi

BM'de Kudüs tasarısı ABD tarafından veto edildi

Paylaş
BM'de Kudüs tasarısı ABD tarafından veto edildi

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etme kararını hukuken geçersiz sayılmasını talep eden BMGK tasarısı reddedildi. Tasarı ABD'nin hayır oyuyla veto edildi. 14 diğer ülke ise tasarıyı onayladı. Kararın ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'e teşekkür etti.

Türkiye'nin öncülüğünde Mısır'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine getirdiği Kudüs tasarısı, ABD tarafından veto edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) toplantıda ABD Temsilcisi Nikky Haley, Washington'ın Kudüs ile ilgili önerilen yasa tasarısını veto etti. Böylece tasarı BMGK'den geçemedi.

'BU KABUL EDİLEMEZ'


ABD'nin vetosuna karşın konseyin kalan üyeleri İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç ve Ukrayna, Mısır tasarı lehinde oy kullandı.

Oylama öncesinde yaptığı konuşmada Mısır'ın BM Daimi Temsilcisi Amr Abdüllatif Abdulatta, neden tasarıyı gündeme getirdiklerini açıkladı ve ABD'nin Kudüs'ün nihai statüsüne etki edecek bu adımının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Uruguay'ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli da yaptığı kısa konuşmada Mısır'ın tasarısına destek vereceklerini ve Kudüs'le ilgili BM kararlarının açık olduğunu vurguladı. İki devletli çözümün önünü tıkayan ABD'nin Kudüs kararının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

İNGİLTERE'NİN BÜYÜKELÇİLİĞİ TEL AVİV'DE KALACAK


Benzer şekilde İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da yaptığı açıklamada İngiltere Büyükelçiliğinin Tel Aviv'de kalmaya devam edeceğini dile getirdi.

Oylamanın ardından söz alan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise ABD'nin Kudüs konusundaki pozisyonunu bir kez daha dile getirdi ve mevcut yaklaşımlarını koruyacaklarını belirtti.

KİMLER VETO HAKKINA SAHİP


BM Güvenlik Konseyi Daimi Temsilcisi olan ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin de kararı veto etme hakkına sahipler.


ABD'den veto hazırlığı


Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak tanımasından sonra Netanyahu'dan flaş açıklama!





Haberin Devamı