Dünya BM gemi krizine el attı

BM gemi krizine el attı

Paylaş
BM gemi krizine el attı

BM, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin araştırma komisyonu kuruyor. Komisyonda 1 Türk ve 1 İsrailli de bulunacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un, BM'nin, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına ilişkin araştırma yapmak üzere komisyon kurulacağını bildirdiği öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, yaklaşık 15 dakika süren bir görüşme yaptı.

Görüşmede Ban Ki-Mun, daha önce Türkiye'nin, yardım gemilerine yapılan operasyonu araştırmak üzere uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonu kurulması talebine ilişkin, kendi nezaretinde 5 kişilik bir uluslararası araştırma komisyonu kurulacağını belirtti.

Başkanı Ban Ki-Mun tarafından tayin edilecek komisyonun başına eski Yeni Zelanda Başbakanı Geoffrey Palmer'in getirilmesinin düşünüldüğü öğrenildi.

HER İKİ ÜLKEDEN DE 1'ER KİŞİ

5 kişilik komisyona, İsrail ve Türkiye birer üye verecek. Biri uluslararası hukuk uzmanı, biri de asker olmak üzere 2 üye de Ban Ki-Mun tarafından atanacak.

Başbakan Erdoğan'ın görüşmede, bu komisyonun işleri sürüncemede bırakmaması için süre tayin edilmesi gerektiğini belirterek, en fazla 2 ay içerisinde bunun sonuçlandırılması gerektiğini ifade ettiği kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un da komisyonun görev süresinin 2 ay olacağını söylediği öğrenildi. Mümkün olan en kısa zamanda oluşturulacak komisyon, çalışmalarını tamamlayarak nihai raporunu verecek.

Haberin Devamı