Dünya BM İnsan Hakları Konseyi'ne 14 yeni üye seçildi

BM İnsan Hakları Konseyi'ne 14 yeni üye seçildi

Paylaş
BM İnsan Hakları Konseyi'ne 14 yeni üye seçildi

Makedonya, İngiltere, Vietnam, Cezayir, Çin, Küba, Fransa, Maldivler, Meksika, Fas, Nambiya, Suudi Arabistan, Rusya ve Güney Afrika Cumhuriyeti BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğine seçildi

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Makedonya, İngiltere, Vietnam, Cezayir, Çin, Küba, Fransa, Maldivler, Meksika, Fas, Nambiya, Suudi Arabistan, Rusya ve Güney Afrika Cumhuriyeti BM İnsan Hakları Konseyi üyekliğine seçildi.

Haberin Devamı

Dünya genelinde insan hakları ihlallerini inceleyen ve ihlali tespit edilen ülkelere tavsiyelerde bulunan Cenevre merkezli 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi'ne 3 yıllığına 14 yeni üye seçildi.

BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada Asya-Pasifik grubuna ayrılan 4 koltuk için Çin, Maldivler, Suudi Arabistan ve Vietnam, Doğu Avrupa grubuna ayrılan 2 koltuk için Rusya ve Makedonya, Batı Avrupa ve diğer ülkeler grubuna ayrılan 2 koltuk için Fransa ve İngiltere aday olmuştu. Bu gruplarda aday sayısı ve boş koltuk sayısı eşit olduğu için çekişme yaşanmadı.

Seçimde, Cezayir, Fas, Namibya, Güney Afrika ve Güney Sudan'ın aday olduğu Afrika grubunda Güney Sudan 89 oy alarak elendi. Afrika grubuna ayrılan 4 koltuğu diğer ülkeler yeterli oyu alarak doldurdu. Latin Amerika ve Karayipler grubunda da Küba ve Meksika yeterli oyu alarak Konsey'e seçildi.

Haberin Devamı

Bazı ülkelerin adaylığı protesto edilmişti

Öte yandan BM Genel Kurulu'nda seçimler devam ederken BM binası karşısında toplanan bir grup, Çin'in İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmemesi için gösteri yaptı. Tibet'te yaşananların unutulmamasını isteyen ve Çin'in insan hakları konusunda sorunlu olduğunu savunan grup, "Çin'i İnsan Hakları Konseyi dışında tutun" pankartı açtı.

İnsan hakları kuruluşları da Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve Vietnam'ın Konsey'e seçilecek olmasına tepki göstermişlerdi.

New York merkezli İnsan Haklarını İzleme Örgütü'nden (HRW) yapılan açıklamada adaylardan Çin, Rusya, Suudi Arabistan, Vietnam ve Cezayir'in Konsey tarafından atanan bağımsız BM insan hakları gözlemcilerinin ülkelerinde inceleme yapmalarına bile izin vermediği belirtilmişti.

Konsey'e 140 ülkenin oyuyla seçilen Suudi Arabistan, geçen ay BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğini kazanmasına rağmen bu görevi kabul etmemişti.