Dünya BM müdahalesi başlayabilir

BM müdahalesi başlayabilir

Paylaş
BM müdahalesi başlayabilir

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'daki halkın korunması için “gerekli olan tüm önlemlerin alınması” kararını onayladı

Fransa, bu ülkeye yönelik operasyonun birkaç saat içinde başlayacağını duyururken, Libya lideri Kaddafi, alınan tarihi BM kararına meydan okudu.

Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Libya'ya yönelik ilk hava harekatının birkaç saat içinde düzenleneceğini ve Fransa'nın bu harekatta yer alacağını belirtti.

İsyancıların kalesi Bingazi’ye ilerlemekte olan Kaddafi güçlerini durdurmak için yapılacak ilk saldırıların, insansız hava araçlarıyla düzenlenebileceği belirtilmişti.

Ayrıca, Libya’ya ilk hava harekâtının Katar veya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bir Arap ülkesinden gelebileceği de ifade edildi. ABD Başkanı Barack Obama ise Libya’ya müdahale için askeri güçlerinin kullanılmasını henüz onaylamadı. BM’nin kararının ardından, Norveç de Libya’ya yapılacak olası askeri müdahalelerde yer almak istediğini açıkladı.

KADDAFİ: YOLCU UÇAKLARINI HEDEF ALIRIZ

Kaddafi, Libya’ya karşı yabancı güçlerin saldırı düzenlenmesi halinde, Akdeniz üzerinde uçan yolcu uçaklarına misilleme yapma tehdidi savurdu ve yabancı ülkelerden gelecek her türlü müdahalenin Akdeniz’deki tüm hava ve deniz trafiğini hedef haline getireceğini ifade etti.

SEYFÜLİSLAM KADDAFİ: KORKMUYORUZ

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, Libya’nın BM Güvenlik Konseyi’nin, Libya üzerinde uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından yaptığı açıklamada, ülkesinin BM kararından korkmadığını söyledi.

Al Arabiya televizyonunun bugünkü haberinde, Seyfülislam’ın açıklamasından alıntı yapıldı, ancak konuşmanın nerede ve ne zaman yapıldığına ilişkin bilgi verilmedi.

Libya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamalarda, Libya’ya yönelik bir askeri müdahaleye karşı, derhal Libya sınırları dışını da içine alacak şekilde misillemede bulunulacağı bildiriliyor.

HANGİ ÜLKELER KATILIYOR?

BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Fransa, Libya’ya yönelik uluslararası askeri operasyona katılacağını bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Francois Baroin, RTL televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ülkesinin, Libya’daki Muammer Kaddafi güçlerine yönelik uluslararası askeri operasyonda yer alacağı söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Norveç, Libya’ya yönelik uluslararası askeri operasyona katılacağını bildirdi.

Haberin Devamı