Gündem 'BM müdahalesi katliam başlattı'

'BM müdahalesi katliam başlattı'

Paylaş
'BM müdahalesi katliam başlattı'

Libya'da uzun süredir inşaat işiyle uğraşan bir Türk işadamı, Libya'da yaşananlarla ilgili çok çarpıcı gelişmeleri anlattı

Uzun yıllardır Libya’da inşaat işi yapan adının açıklanmasını istemeyen bir Türk işadamı, muhalif güçlerle Kaddafi yanlılarının karşı karşıya geldiği Libya’da yaşananları anlattı.

"LİBYA 4-5 YILDIR DEMOKRATİKLEŞİYORDU"

Olayların başlamasından birkaç hafta önce Libya’da olduğunu belirten işadamı, "Bunların olacağına ihtimal vermiyordum. Libya’da 4-5 senedir bir demokratikleşme hareketi vardı.

Birçok Türk firması Libya’da işler aldı. Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin küçük oğlu Seyf El İslam Kaddafi ülkeyi modernleştirmek için yatırımlara başlamıştı" dedi.

"MEDYADA ÇIKAN HABERLER ABARTILI"

Medyanın yaptığı, "Libya’da Katliam Oluyor " haberlerinin abartılı olduğunu söyleyen Türk işadamı, "Ne zaman ki, Birleşmiş Milletler ( BM ) havadan Libya’yı vurmaya başladı; Kaddafi de Misurata şehrinde katliama başladı. Misurata’da yaşayanlar yiyecek yemek ve içecek sularının olmadığını söylüyor.

Şebeke suyuna kanalizasyon karışmış durumda. Bunlar bilinçli yapılan şeyler. Herşeye ihtiyaçları var. İnanılmaz bir katliam var, diyorlar " şeklinde konuştu.

"BM MÜDAHALESİ OLMASA KADDAFİ KATLİAM YAPMAYACAKTI"

Libya’da iş yaptığı süre boyunca birçok Libyalı arkadaş ve dost edindiğini kaydeden Türk işadamı, "Onlar hiçbir şekilde ABD ve BM müdahalesini onaylamıyor. Böyle bir müdahale olmasaydı, Kaddafi de katliam yapmayacaktı. Halkın ciddi bir bölümü Kaddafi’yi destekliyor. Çok ciddi bir destekçisi var Kaddafi’nin. Dışarıdan müdahale yanlış diyor ve halk bunu istemiyor" dedi.

"KADDAFİ’NİN GÜCÜNÜN YETTİĞİ TEK YER MİSURATA"

Olayların patlak vermesinin ardından Türk işadamlarının Libya’dan döndüğünü söyleyen Türk işadamı, "Türk işadamları döndü Libya’dan. Her bölgede Türkler var orada. Türklere davranış, Libya’da her zaman iyiydi. Son birkaç senedir ise, daha iyiydi. Bunun sebebi bence Başbakan Erdoğan. O sebeple, ciddi bir iş patlaması oldu orada" diye konuştu.

"15 YAŞINDAKİ KIZLARA TECAVÜZ EDİLİYOR"

Olayların ciddi boyutta yaşandığı yerin Misurata şehri olduğunu kaydeden Türk işadamı, "Misurata’da bir felaket yaşanıyor. BM Bingazi’yi korumaya aldı Misurata’yı da korumaya alsın diyorlar.

Şu saatlerde bile birileri öldürüllüyor orada. 15 yaşındaki kızlara, muhalif yandaş gözetmeksizin anne ve babasının yanında Kaddafi’nin askerleri tecavüz ediyor. Sokaklar ölülerle dolu. Ölüleri kaldırmak isteyenler de öldürülüyor" dedi.

"BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN YARDIM İSTİYORLAR"

Libya halkının Türklerin yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da tanıdığını ve sevdiğini kaydeden Türk işadamı, "Başbakan’dan yardım istiyorlar. Yiyecek, ilaç ne olursa, ihtiyacımız var, diyorlar. Ne olur acil yardım diyorlar. Acil yardım istiyorlar.

Başbakanımıza büyük güvenleri var. Kaddafi’yi arayıp Misurata’daki olaylara bir son vermesini isteyebilir ya da BM ile Misurata için bir görüşme yapabilir, diyorlar. Başbakan Erdoğan’a Libya halkının büyük güveni var. BM ve ABD böyle davranmasaydı bu olaylar olmayacaktı" diye konuştu. Libya’da dostlarının eşlerinin tanıdıklarının da öldüğünü söyleyen Türk işadamı, "İnsanlık adına onlara yardım etmek lazım" diye konuştu."

"KADDAFİ’DEN EN GÜÇLÜ YİNE KADDAFİ"

Kaddafi’nin kendi rızasıyla gitmeyeceğini kaydeden Türk işadamı, "Kaddafi kendi rızasıyla gitmez. Aşiretler, istihbarat, askerler Kaddafi’nin yanında. Yeni bir hükümet gelirse bunların hepsini öldürecektir.

BM ve ABD’nin aldığı karar nedeniyle Kaddafi hiçbir yere kaçamıyor. Ben kaçacağını da zannetmiyorum. ABD ve BM’nin de tutumu ortada. Onu alacağız diyorlar. Alacağız diyorlarsa alırlar" dedi.

"ABD ASKERLERİ GİRERSE SÜREÇ SIKINTILI OLUR"

Bundan sonra Libya’yı nasıl bir sürecin beklediğine dair bir soru üzerine ise Türk işadamı, " Bundan sonra olacakları kestirmek çok zor. Libya zor bir döneme girer.

Nasıl bir yönetim gelir bilemiyorum. Kaddafi’den sonra en güçlü yine Kaddafi. Herkesin kabul edeceği bir lider yok. ABD askerleri Libya’ya girerse çok sıkıntılı bir süreç olur bu " diye konuştu.

Pınar ÇITAK KOYGUN/DHA

2