Gündem BM Güvenlik Konseyi Suriye'de 1 ay insani ateşkes kararı aldı

BM Güvenlik Konseyi Suriye'de 1 ay insani ateşkes kararı aldı

Paylaş
BM Güvenlik Konseyi Suriye'de 1 ay insani ateşkes kararı aldı

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de bir ay 'insani ateşkes' kararı aldı. BMGK'nin aldığı ateşkes kararı 72 saat sonra yürürlüğe girecek. Tasarının oylaması daha önce 3 kez ertelenmişti

İsveç ve BMGK şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından hazırlanan karar tasarısı Konsey’de oylamaya sunuldu. BM Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edilen tasarı ile Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta’daki durumu ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındı.


DOĞU GUTA, YARMUK FUA VE KEFRAYA'DA KUŞATMANIN KALDIRILMASI TALEBİNDE BULUNULDU


Kararda, Suriye genelinde insani yardımların "güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir" bir şekilde ulaştırılabilmesi ve "durumu ağır hasta ve yaralıların" tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan "gecikmeden" çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi.

Kararda ayrıca özellikle rejimin kuşatması altında olan insani durumun "alarm verdiği" Doğu Guta’da da dahil Yarmuk, Fua ve Kefraya’da kuşatmanın kaldırılması talebinde bulunuldu.


ZEYTİN DALI HAREKATINI ETKİLEMEYECEK


NTV'de yer alan habere göre, Türk yetkililer ateşkes kararının Türkiye'nin Suriye'nin Afrin bölgesinde terör örgütü YPG/PKK'ya karşı yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nı etkilemeyeceğini vurguladı. Yetkililer Türkiye'nin Suriye'de çatışan taraf olmadığını ve terörle mücadele ettiğinin altını çizdi.


'TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'


Alınan karar sonrası Dışişleri Bakanlığı açıklamalarda bulundu. Açıklamada 'Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğü ile siyasi birliğini tehlikeye atan terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürecektir. BMGK'da kabul edilen insani ateşkes kararını memnuniyetle karşılıyoruz.' denildi.


RUSYA TASARIYI REDDETMİŞTİ


Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'de bir ay insani ateşkes talep edilen BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını, değişikler yapılmadan desteklemeyeceklerini söylemişti.



Rusya'dan BMGK'nin Suriye tasarısına ret

389 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ


Esad rejiminin Doğu Guta'ya saldırılarında 32 sivil hayatını kaybetti. Son 6 günde ölenlerin sayısı 389'a yükseldi


Doğu Guta'da hayatını kaybedenlerin sayısı 389'a yükseldi


AA