Dünya BM'nin sabrı taştı

BM'nin sabrı taştı

Paylaş
BM'nin sabrı taştı

BM özel temsilcisi Downer, sorunun çözümü için yıllardır büyük emek ve para harcandığını, çıkmazın aşılamaması halinde adadaki iyi niyet misyonunun bile geri çekilebileceğini söyledi

Türkiye’deki seçimlerden sonra Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki çabaların hız kazanacağı öngörülüyordu ve ilk önemli ipucu, adada müzakerleri yürüten Birleşmiş Milletler arabulucusu Alexander Downer’dan geldi.

Haberin Devamı

Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Temsilcisi Downer, Rumların Avrupa Birliği dönem başkanı olacağı 2012’den önce çözüm hedeflediklerini belirterek “çıkmazın sonsuza dek sürmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Avustralyalı diplomat Downer, sorunun çözümü için yıllardır büyük emek ve para harcandığını hatırlattı, çıkmazın aşılamaması halinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki ekibi geri çekeceğini hatta iyi niyet misyonunu bile sona erdirebileceğini söyledi.

Downer, “Tarafların ileri sürdüğü ‘Ya hep ya hiç şeklindeki maksimalist tezlerin müzakere masasında artık yeri yoktur, iki taraf arasında köprü kurulması zamanı geldi” dedi.

Müzakerelerin uzamasından ve sonuç alınamamasından rahatsızlığını dile getiren Downer, liderleri sıkıştıracak takvimler koymadık ama müzakereler ilânihaye devam edemez. Güney Kıbrıs 2012’nin ikinci yarısında AB dönem başkanlığını devralacak. Kıbrıs ve Türkiye’deki genel seçimler nedeniyle çok zaman kaybettik. Ancak seçimler bitti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Genel Sekreter’in 7 Temmuz’da Cenevre’de liderlerle biraraya geleceğini ve müzakere edilen konuların tümünü ele alacağını belirten Downer, taraflardan uzlaşı sağlayacak çözüm önerileri beklediklerini hatırlattı. Downer Cenevre’de pazarlık faslı olarak nitelenen al-ver sürecinin de ele alınacağını ve bunun ne kadar süreceğine de karar verileceğini söyledi.

Downer “hiçbir şey yapmadan çıkmazın sonsuza kadar devam etmesine izin vermeyeceğiz. Buraya o kadar para harcayıp, sonuç çıkmamasına müsaade etmeyeceğiz. Başarılı olması için çalışıyoruz” dedi.

Geçen hafta Ankara’da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla görüştüğünü hatırlatan Downer, Türkiye’nin önünde birçok mesele olduğunu buna rağmen hükümetin Kıbrıs sorununun çözümüne öncelik verdiğini söyledi. Downer Ankara’nın BM parametrelerinde birt çözüm istediğini de sözlerine ekledi.

(ntvmsnbc)