Ekonomi BMW'nin teknoloji devrimi

BMW'nin teknoloji devrimi

Paylaş
BMW'nin teknoloji devrimi

Münihli üreticinin ilk elektrikli otomobili i3 gelecek yılın ilk yarısında Türkiye'ye gelecek. i3 alanlar uzun yolculuklar için ücret ödemeden BMW 5 Serisi kiralayabilecek

OTOMOBİL PROFESÖRÜ- HAKAN ÇELİK
hakan.celik@posta.com.tr



BMW’nin, üretim süreçlerini çok kısa süre içinde tamamlayıp satışa sunmaya hazırlandığı elektrikli otomobili i3’ü yarı kapalı görünümüyle Münih’te kullanma imkanı buldum. i3 temiz, sessiz, ilerici bir otomobil. Ekonomi ve çevre duyarlılığını ihmal etmeyen ancak bununla birlikte BMW dinamizminden taviz vermek istemeyenler için yaratılmış. Pistte kullandığım otomobil, 168 beygirlik motorunun çevikliği ve inanılmaz hızlanma özelliğiyle beni çok şaşırttı. Kullanımı çok basit ve oldukça sade bir araç. Ayrıca iç mekan geleceğin otomobillerinden izler taşıyor.

BMW i3’ü Borusan Otomotiv Kurumsal İlişkiler Direktörü Fatma Tüker’le birlikte Münih yakınlarındaki yarış pistinde kullandık. Çevik ve dinamik şasi, mükemmel elektrik motoruyla harikalar yaratıyor.




Modern ve yenilikçi


Prestjli Alman üreticinin yeni elektrikli ürün gamının ilk temsilcisi olan kompakt otomobil i3, sonbaharda Frankfurt Otomobil Fuarı’nda sergilendikten sonra satışa sunulacak. Mercedes B Serisi ile benzer hacim ve pozisyona sahip olan BMW i3 iç mekan özellikleri ve tasarım detaylarında hayli modern ve yenilikçi bir araç. BMW mühendisleri i3’te malzeme teknolojisi açısından tam bir devrime imza atmış. Karbon fiber, plastik ve alüminyumun bol kullanıldığı otomobil bu özelliğiyle daha hafif ve dayanıklı. Tam dolu batarya ile yaklaşık 140 kilometrelik menzile sahip olan i3 bu yönüyle Avrupa şehirlerinde yaşayan tüketicilerin beklentilerini karşılamaya çok uygun. BMW’nin ilk elektrikli aracı i3’ün Avrupa’daki satış fiyatı yaklaşık 36 bin euro olacak. Otomobil Türkiye’ye ise gelecek yılın ilk çeyreğinde gelecek. i3 satın alanlar uzun yolculuklar yapmak istediklerinde, yıl içinde belli sayıyla sınırlı olmak üzere, BMW’den 5 Serisi kiralayacak ve hiçbir ücret ödemeyecekler.



Mercedes E Serisi’nin güvenlik ve konfor donanımlarını kapsayan opsiyon listesi hayli uzun. Adaptif fren yardımına sahip bir radar bazlı çarpışma uyarı sistemi olan ‘çarpışma önleme sistemi’ (collision prevention assist) yeni E Serisi’nde standart olarak sunuluyor.

Haberin Devamı

142 bin TL’ye Mercedes E Serisi

Mercedes Benz E Serisi 1.6 motor seçeneğiyle Türkiye’de satışa sunuldu. Kısa bir süre önce makyaj operasyonuyla yenilenen E Serisi, büyük vergi avantajına sahip 1.6 litrelik motoruyla önemli satış adetlerine ulaşmayı hedefliyor. 156 beygir gücündeki aynı motor markanın birçok modeliyle birlikte C Serisi’nde de bulunuyor. İlk bakışta özellikle ön görünümünün değiştiği fark edilen Mercedes E Serisi’nde birçok yeni teknoloji sunuldu. Araç elden geçirilen stop lambalarıyla daha dinamik bir görünüme kavuştu. Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Satış Müdürü Şükrü Bekdikhan, Türkiye’de E 180 adıyla satışa sunulan 1.6 litrelik Mercedes’in başlangıç fiyatının 142 bin TL olacağını açıkladı.

Yeni E Serisi görece olarak makul fiyatıyla üst sınıfta bir otomobil kullanmayı hedefleyen müşteri kitlesinin dikkatini çekmeye çalışacak. Nitekim Şükrü Bekdikhan şimdiden yoğun bir showroom trafiği yakaladıklarını açıkladı. Yeni E Serisi’nde hız limitleri, sollama yasağı, giriş yasakları gibi trafik işaretlerini gösteren, aynı zamanda görsel ve işitsel ikazlar veren ‘Trafik Levhaları Yardımcısı’ donanımını satın almak da mümkün.

Efsane geri döndü






Ali Haydar Bozkurt





Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yeni tasarım anlayışının hayat bulduğu yeni Corolla’nın dünyada ilk kez Türkiye’de üretildiğini ve satışa sunulduğunu hatırlattı. Bozkurt bu otomobilin pazara girişiyle birlikte Toyota’nın konumunun çok güçleneceğini vurguladı. Bozkurt, bu sayede bu yıl 37 bin, 2014’te ise 50 bin adetlik satış gerçekleştireceklerini söyledi. Yeni Corolla 4620 mm uzunluğunda, 1775 mm genişliğinde ve 1465 mm yüksekliğinde. Bir önceki nesle göre 80 mm daha uzun, 15 mm daha geniş ve tavan yüksekliği 5 mm daha alçak. Bagajı 452 litre. Yeni Corolla, Life, Active, Advance ve Premium olmak üzere dört farklı donanım paketi ile sunuluyor.

Gelişmiş motorlar


Yeni Corolla’nın 6 ileri manuel şanzımanlı 1.33 lt benzinli versiyonunda 100 km’de ortalama yakıt tüketimi 5.6 litre. CVT şanzıman seçeneğine sahip 132 HP 1.6 Valvematic benzinli Multidrive S versiyonda da yakıt tüketimi 5.6 litreye düşürülmüş. 1.4 D-4D motora sahip dizel versiyonu ise 4.1 litre gibi oldukça düşük bir tüketim değeri sunuyor. 1966’dan bu yana 40 milyon satış adediyle dünyanın en çok tercih edilen otomobili unvanına sahip olan ‘efsane’ Toyota Corolla’nın 11’inci jenerasyonu Türkiye’de 45 bin 400 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

900 kişiye iş yarattı



Haberin Devamı


2013’te Toyota Türkiye’nin üretiminin yüzde 85’i Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine ihraç edilecek. Corolla için yapılan 150 milyon euro’luk yatırım ile birlikte, Toyota Türkiye’nin toplam yatırımı 1.4 milyar euro’ya ulaştı. Corolla projesi için 900 yeni eleman işe alındı. 2014’te, Toyota Türkiye’nin toplam üretim adeti 150 bine ulaşacak.



Haberin Devamı