Gündem Boa yılanı Aşkım'dan 78 yavru

Boa yılanı Aşkım'dan 78 yavru

Paylaş
Boa yılanı Aşkım'dan 78 yavru

Antalya'nın Kemer İlçesi'ne bağlı Tekirova Beldesi'nde yer alan Türkiye'nin ilk ekolojik doğal parkı Ekopark'taki dişi boa yılanı 'Aşkım', 78 yavru dünyaya getirdi

Tayland ormanlarında yakalanan ve şu anda 22 yaşında olan, 3.5 metre uzunluğunda, 45 kilo ağırlığındaki boa yılanı ’Aşkım’, Ekopark yöneticilerini de şaşkına çevirdi.

Parkın yöneticiliğini yapan sürüngenbilimci Selami Tomruk, boa yılanlarının normalde bir defada 8 ile 60 arasında yavru dünyaya getirdiğini belirterek, "Aşkım’ın bakımı ve beslenmesi ayrıcalıklı olduğu için yavru sayısı dünya rekoru sayılabilecek bir boyuta ulaştı" dedi.

Tomruk, ’Aşkım’ın, Ekopark’taki diğer yılanlar, kentenkeleler, iguanalar ve timsahlar gibi ’özgürlüğün tadını çıkararak’ yaşadığını anlattı. Tomruk, "Aşkım’ın eşi olan Yaşar da 3 metre uzunluğunda yetişkin bir boa yılanı. İkisinin yavruları henüz çok küçük. 2 hafta boyunca hiçbir şey yemeden yaşayacaklar.

Bu sürenin sonunda yaklaşık 90- 95 santimetrelik boya ulaşırlar. Anne o zaman geldiğinde onları bırakır. Yavrular böcek, kuş yavrusu ve kemirgen yavruları yiyerek beslenmeye başlar" diye konuştu.

VAHŞİ DOĞAYA BIRAKALACAKLAR

Selami Tomruk, yavruların 1 yıl sonra anneleri ’Aşkım’ın vatanı olan Tayland’a gönderileceğini ve vahşi doğaya bırakılacağını söyledi.

Boa yılanının henüz birkaç günlük anne olduğunu ve yavrularını koruma içgüdüsüyle agresif davrandığını anlatan Tomruk, bu nedenle Ekopark’ın ziyaretçilerinin, sarıldığı canlıyı 1 tonluk sıkma gücü ile hareketsiz bırakan ’Aşkım’dan uzak tutulduğunu dile getirdi.

Sebahattin ATMACA/DHA