Beden Sağlığı Böbreğinden 40 parça taş çıktı

Böbreğinden 40 parça taş çıktı

Paylaş
Böbreğinden 40 parça taş çıktı

Şiddetli böbrek ve karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran 59 yaşındaki Zöhre Polat'ın sol böbreğinden irili ufaklı yaklaşık 40 tane taş çıkarıldı

Operasyonu gerçekleştiren Özel Gaziantep Anka Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Hilmi Çelik, başarılı geçen operasyonla ilgili şu bilgileri verdi:

"Hastamız bize şiddetli böbrek ve karın ağrısı şikayeti ile başvurdu. Yaptığımız tetkiklerde hastamızın sol böbreğinin yaklaşık 3‘te birinin taş ile dolu olduğunu gördük. Bu nedenle hastaya operasyon yapılmasına karar verdik. Spinal anestezi ve kapalı böbrek taşı ameliyatı yöntemi olan PCNL (perkütan nefrolitotominin) ile taşları lazer ile kırdık. Hastamızın sol böbreğinde bulunan irili ufaklı yaklaşık 40 tane taşı, küçük kesi ile kanama ve başka bir komplikasyon olmadan çıkardık. Böbrekteki taşlar bizleri de şaşırttı. Ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. 1 santimlik kesiden tüple böbreğe girilerek yapılan kapalı taş ameliyatı olan PCNL, hastalar için çabuk ayağa kalkma ve 1-3 gün arasında yatış süresi ile konforlu bir tedavi şekli. Hastamız kısa sürede sosyal hayatına dönecek."

'KORKUMUN YERSİZ OLDUĞUNU ANLADIM'

Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Zöhre Polat ise "Korkuyordum ama ameliyat çok kolay geçti. Korkumun yersiz olduğunu anladım. Keşke daha önce buraya başvursaydım. Ağrılarım geçti. Şimdi kendimi daha iyi hissediyorum. Sağ olsun doktorum ve hastane çalışanları benimle çok iyi ilgilendiler. Böbreğimden çıkarılan taşları görünce gözlerime inanamadım. Çok şükür şu an sağlığım yerinde" diye konuştu.

BÖBREK TAŞI NEDEN OLUŞUR?

Böbrek taşlarının farklı nedenlerle meydana gelebileceğine dikkat çeken Op.Dr. Hilmi Çelik, "İdrarda çözülemeyen ve atılamayan kimyasal maddelerin zamanla kristalleşmesi ve birikmesi ile böbrekler ya da idrar yollarının herhangi bir yerinde taş oluşabilir. Gün içerisinde yeterince sıvı almamak, genetik faktörler, yaş ve cinsiyet, az hareket veya hareketsizlik gibi faktörler taş olumunu artıran risk faktörleridir. Ağrı, bulantı, kusma, idrardan kan gelmesi gibi belirtiler böbrek taşına işaret eder. Bu şikayeti olanlar mutlaka bir uzmana başvurmalı. Küçük taşlar müdahale edilmeden düşürülebilirken belli büyüklük ve sayının üzerindeki taşlara cerrahi müdahale gerekir. Müdahale edilmediği takdirde taşlar bulunduğu böbreğin kaybına neden olabilir" dedi.

Haberin Devamı