Beden Sağlığı Böbreğiniz için limonata için!

Böbreğiniz için limonata için!

Paylaş
Böbreğiniz için limonata için!

Türkiye’de her 9 kişiden birinde böbrek taşı var. Kendisi çoğu zaman küçük olsa da ağrısı ve verdiği zarar büyük oluyor Üroloji Uzmanı Doç Dr. Abdulkadir Tepeler “Günde 2 litre su içmek gerekir. Serinlemek için, gazlı içecekler değil ev yapımı limonata için" dedi.

LİMONATA BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ÖNLÜYOR!

Türkiye’de her 9 kişiden birinde böbrek taşı var. Kendisi çoğu zaman küçük olsa da ağrısı ve verdiği zarar büyük oluyor! Üroloji Uzmanı Doç Dr. Abdulkadir Tepeler özellikle yaz aylarında böbrek taşlarında artış meydana geldiğini belirterek, “Günde 2 litre su içmek gerekir. Serinlemek için, gazlı içeceklerden ve hazır meyve sularından uzak durun. Ev yapımı limonata içerek taş oluşumunun önüne geçebilirsiniz” dedi.

Böbrekler vücudumuzun önemli organlarından biri… Yeterince değerini biliyor muyuz acaba? Yetersiz sıvı tüketimi, aşırı tuzlu beslenme, gereksiz ilaç kullanımı, sigara, sağlıksız yiyecekler böbreklerimize zarar veriyor, taş oluşumuna zemin hazırlıyor. Tükettiğimiz gıdaların yanı sıra mevsimlerin de böbrek fonksiyonlarını etkilediğini söyleyen Doç Dr. Abdulkadir Tepeler önemli bilgiler verdi.

AİLENİZDE VARSA DİKKATLİ OLUN

Böbrekler su, elektrolit asit ve baz dengesini sağlayıp vücut için zararlı ürünlerin idrarla vücuttan atılmasından sorumlu organlardır. Yetişkin bir insanda her iki böbrek dakikada yaklaşık 1.2 litre kanı süzerek günlük 1.5 litre idrar üretir. Yetersiz sıvı tüketimi ile veya yaz aylarında olduğu gibi fazla sıvı kaybıyla böbrek taş hastalığı sıklığı özellikle artar. Sıcak havalarda terlemeyle ekstra bir sıvı kaybı olur. Yeterli sıvı alınmadığı zaman vücut su düzeyini dengelemek için idrar miktarını azaltır. Böylece daha koyu ve konsantre bir idrar atılımı olur. Aslında vücudumuz maruz kaldığı olu>

KASIK AĞRISI VE YÜKSEK ATEŞ YAPABİLİR

Böbrekte oluşup idrar kanalına düşen taş idrarla birlikte aşağıya doğru hareket eder. Eğer idrar kanalından geçebilecek büyüklükteyse idrar kesesine kadar gelebilir. İdrar kesesine yaklaştıkça farklı şikayetlere sebep olabilir. Sık idrara çıkma, kasıklara vuran ağrı, idrar varmış hissi, idrarda kanamaya sebep olur. İdrar yolu tıkanıklıkları iltihaba sebep olarak yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi genel enfeksiyon belirtileri de gösterebilir. Bu tür belirtileri olan hastalar mutlaka bir üroloji hekimine başvurmalıdır. Çünkü idrar yolunu tıkayan uygun tedavi edilmediği takdirde zamanla böbrek fonksiyonlarını bozabilir. Taş nedeniyle fonksiyon görmeyen böbrekler ağrı ve iltihaba neden oluyorsa cerrahi müdahaleyle alınmalıdır. Maalesef ülkemizde böyle vakalarla çokça karşılaşmaktayız.

Haberin Devamı