Beden Sağlığı Böbrek nakliyle 10 yıl sonra sağlığına kavuştu

Böbrek nakliyle 10 yıl sonra sağlığına kavuştu

Paylaş
Böbrek nakliyle 10 yıl sonra sağlığına kavuştu

Çanakkale’de, 2008 yılından beri böbreklerinden rahatsız olan 3 yıl önce de böbrek yetmezliği tanısı konan Barış Çalışkan (40), geçirdiği beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen Zefure Saat'in (68) bağışlanan böbreğiyle sağlığına kavuştu

Çanakkale'de yaşayan Barış Çalışkan’da 2000 yılında yaptığı doğum sonrası hipertansiyon oluştu. Hipertansiyona bağlı olarak 2008 yılına kadar tedavi gören Barış Çalışkan’ın böbrekleri zarar gördü. Aynı yıl böbrek rahatsızlığı nedeniyle ilaç tedavisi uygulanan Barış Çalışkan’a 2015 yılında böbrek yetmezliği tanısı kondu. 3 yıl boyunca diyalize giren Barış Çalışkan, 2017 yılı kasım ayında böbrek nakli için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇOMÜ) Organ Nakil Merkezi’ne başvurdu.

LİSTEDE BİRİNCİ SIRADAYDI

30 Mart günü geçirdiği beyin kanaması sonucu Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Zefure Saat’in 3 Nisan'da beyin ölümü gerçekleşti, ailesi organlarını bağışlama kararı aldı. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi tarafından operasyonla alınan Zefure Saat’in organlarından bir böbreği nakil merkezine getirildi. Organ nakil sırasında birinci sırada yer alan Barış Çalışkan’a telefonla haber verildi. Aynı gün 3 saat süren operasyonla Zefure Saat’ten alınan böbrek, Barış Çalışkan’a nakledildi. Barış Çalışkan 10 yıl sonra sağlığına kavuştu.

ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Doç.Dr. Cabir Alan, Barış Çalışkan’da, 2000 yılında doğum sırasında hipertansiyon ortaya çıktığını söyledi. Tansiyonun kontrol altına alınamadığı zaman organ hasarlarına yol açabilen ciddi bir hastalık olduğunu belirten Doç.Dr. Cabir Alan şöyle konuştu: "Doku ve uyum testlerinin ardından böbrek nakli gerçekleştirildi. 3 saat süren ameliyat sırasında ve sonrasında herhangi bir problem yaşanmadı."

'ALLAH KİMSEYE BÖYLE BİR ŞEY YAŞATMASIN'

Organ bağışı gerçekleştiren aile’ye Allah razı olsun dileklerini ileten Barış Çalışkan ise, "Umudum kalmamıştı. En son geçen hafta hastaneye gelmiştim. ’Bir daha gelmeyeceğim’ demiştim. Bir gün sonra organ nakil biriminden gelen telefonla hem çok şaşırdım hem de çok sevindim. Bugünüme şükürler olsun. Sağlığıma kavuştum. Çok rahatım. Allah kimseye böyle bir şey yaşatmasın" dedi.

Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA)

Haberin Devamı