Yaşam Böceklere 'cinsel tuzak' çözümü

Böceklere 'cinsel tuzak' çözümü

Paylaş
Böceklere 'cinsel tuzak' çözümü

Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, pamuk üretimindeki zararlı böceklere 'cinsel tuzak'larla müdahale ediyor

Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi’ne bağlı ekipler pamuk üretiminde zararlı böceklere karşı feromon adı verilen 'cinsel tuzak'larla mücadele ediyor.

Haberin Devamı

Feromon tuzaklar, zararlı böceğin cinsine göre cinsel güdüleri uyandıracak kimi kokuların salgılanmasıyla, döllenmeye gelen böceğin yakalandığı tuzaklardan oluşuyor.

Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şubesi Müdürü Halil Rüzgar, 4 köyde 4 bin dönüm alanda yürütülen çalışmayla ilgili "Yeşil kurt ve dikenli kurda karşı entegre mücadele yürütüyoruz. Bu mücadelenin temel özelliği şu, ilacı en son yöntem olarak düşünüyoruz. Ekonomik zarar eşiği denilen bir seviye var. Yaptığımız ilaçlama maliyeti o ilaçlama sonucu elde edeceğimiz kazançtan daha düşük olmalı ki biz mücadele edelim. Yaygın yanlış ise böcek görüldüğü zaman böceğin faydalı mı faydasız mı ve ilacın zarar eşiğine bakılmaksızın ilaçlama yoluna gidilmesidir. Biz bu alışkanlığı kırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"TARLASININ UZMANI OLSUN İSTİYORUZ"

"Çiftçiyi kendi tarlasının uzmanı kılmaya çalışıyoruz" diyen Rüzgar, "Çiftçimizi de yanımıza alıyor ve zararlı yararlı böcekleri tanıtıp zararlılarla ne zaman nasıl mücadele edebileceklerini anlatıyoruz" dedi.

Rüzgar, çalışmanın 10 çiftçiyle yapıldığını bu on çiftçinin önder çiftçi olarak seçildiğini ifade ederek, bu çiftçilerin de kendi bölgelerindeki çiftçileri eğittiklerini ve etkinin katlanarak artırıldığına vurgu yaptı.

CİNSEL GÜDÜLER UYANDIRILIYOR

Pamukta entegre mücadele çalışmasının bu sene Bakanlığın talimatıyla Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yürütüldüğünü kaydeden Rüzgar, feromon cinsel çekici tuzaklarla ilgili "Bu yöntem Batman’da da uygulanıyor. Bu tuzaklarda zararlı böceğin cinsine göre cinsel güdüleri uyandıracak kimi kokular salgılanarak, böcek tuzağa çekilerek zararlı böceğin yoğunluğu tespit ediliyor. Bu çalışma böceği ortadan kaldırmaya dönük değil yoğunluğunu tespit etmeye dönük bir çalışmadır.

Bu çalışmada 15 delta, 5 de funnel tipi olmak üzere toplam 20 tuzak kullanıyoruz. Bu tuzakların hepsini şu anda Pamuk üretiminde kullanıyoruz. Her bir tuzak haftada bir kez olmak kontrol ediliyor" diye konuştu.

AA