Yaşam Bodrum, dünyanın yedinci harikasını geri istiyor

Bodrum, dünyanın yedinci harikasını geri istiyor

Paylaş
Bodrum, dünyanın yedinci harikasını geri istiyor

British Museum'da sergilenen dünyanın yedi harikasından biri olan Halikarnas Mozolesi'nin (Mausolleum) Türkiye'ye iade edilmesi için ocak ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde 30 avukatla dava açmaya hazırlanılıyor

Avukat, film yapımcısı ve yazar Remzi Kazmaz, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’dan sonra Halikarnas Mozolesi'nin ( Mausolleum) ait olduğu Bodrum’un Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u ziyaret ederek destek istedi.

Bodrum Belediyesi'nde düzenlediği basın toplantısında British Museum'da bulunan Halikarnas Mozolesi'nin Osmanlı döneminde İngiltere'ye götürüldüğünü anlatan Remzi Kazmaz, bu parçaların geri getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Toplantıya katılan Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'dan, eşsiz eserin ait olduğu topraklara; Bodrum’a dönmesi için yapılacak çalışmalarda destek isteyen Kazmaz, ''Sivil toplum örgütleri olarak bir çalışma başlattık. Bakanlık bu konuyla ilgili bize söz verdi. Bodrum Belediye Başkanı olarak sizden de gerekli desteği istiyoruz'' dedi.

“YETERİNCE TANITAMADIK”

Bodrum Belediye Başkanı Kocadon ise, mozolenin geri alınması için başlatılan imza kampanyasına ilk imzayı atanlardan birisinin kendisi olduğunu söyledi. Dünyanın 7 harikasından birisinin Bodrum'da olmasından dolayı şanslı olduklarını belirten Kocadon, ''Biz mozoleyi yeterince ne tanıtabildik ne de bundan faydalanabiliyoruz. Çünkü mozoleyi anıt mezar olarak düşünüyoruz. Ama öyle değildir. Mozole bu topraklarda yaşayan aşkın, gücün ve sadakatin bir simgesidir'' diye konuştu.

Haberin Devamı


Başkanı Kocadon, Bodrum aşığı Kazmaz’a, Halikarnas Mozolesi'nin ülkemize iade edilmesi için sürdürdüğü mücadeleye yurt içinde ve yurt dışında destek olma sözü verdi.

Kazmaz, toplantının sonunda kendisinin kaleme aldığı ve Kral Mausolos’un karısı Artemisia’ya duyduğu aşkı ölümsüzleştirmek amacıyla yapılan mozolenin hikayesini anlatan ‘Aşkın Mabedi’ isimli romanını Başkan Kocadon’a hediye etti.

BODRUM’DA ÜS KURDU

Bodrum’da ofis açarak üs kuran Kazmaz, mabedi yaptıran Kral Maussolleum, Bodrum’u gerçek adıyla antik Halikarnasos’u kuran kişi olduğu için mücadelesini de buradan yürütüyor. İstanbul-Ankara-Londra üçgeninde arta kalan zamanlarda Bodrum’a giden Kazmaz, 30 avukat arkadaşıyla birlikte ocak ayında AİHM’de açacağı davaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı