Gündem Bodrum'da kamera isyanı!

Bodrum'da kamera isyanı!

Paylaş
Bodrum'da kamera isyanı!

Kaymakamlık 'Tüm ev, site ve işyerlerine güvenlik kamerası takılması zorunludur' dedi, halk isyan etti

Bodrum Kaymakamlığı tarafından ilçedeki tüm ev, muhtarlık, işyerleri, site ve kooperatiflere polis ve jandarma aracılığı ile yapılan tebligatlarda, turizm sezonu öncesinde kamera kayıt sisteminin kurulması istendi. Kurulmadığı takdirde ise cezai işlem uygulanacağı bildirildi.

Gümbet'teki Tan Sitesi önünde tebligatı protesto eden site yöneticisi Seyhan Karabay, kamera sisteminin kurulmasının 7- 14 bin dolara mal olduğunu belirterek, tebligatın geri alınmaması ve cezai işlem uygulanması durumunda İdare Mahkemesi'ne dava açacaklarını söyledi.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Kaymakam Feridun Cemal Özdemir imzası ile 20 Şubat 2010 tarihinden itibaren ilçe ve yarımadasındaki tüm site, ev, işyeri, muhtarlık ve kooperatiflere polis ve jandarma tarafından yapılan tebligatla 'kamera güvenlik sistemi kurulması' istenmesi, Bodrumlular'ın tepkisine neden oldu. Kaymakam Özdemir'in imzasını taşıyan tebligatta şöyle denildi:

İŞTE O YAZI:

"5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 32'nci Maddesi 'Ç' bendince, ilçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu, mütaailik emniyetin kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır. Bu hususta alınan ve ilan edilen karar ve tedbirlere uymayanlar hakkında 66'ncı madde hükmü uygulanır, hüküm amirdir. Bu nedenle bölgeniz sınırları içerisindeki petrol istasyonları, alışveriş merkezleri, siteler, evler ve müstakil villaların, uygun görülecek yerlerine, söz konusu madde gereğince harekete duyarlı, yüksek çözünürlüklü, 15 gün ile bir ay arasında kayıt yapabilen kamera kayıt sisteminin tebliğ tarihinden bir ay içerisinde kurulması gerekli olup, yine süre sonunda tarafımızca kontrol edilecektir. Yazı içeriğinin yerine getirilerek sonucundan kaymakamlığımıza bilgi verilmesini rica ederim."

SİTE YÖNETİCİSİ: DAVA AÇARIZ

Gümbet'teki Tan Sitesi önünde toplanan site yöneticisi ve vatandaşlar tebligatı göstererek durumu protesto etti. 98 konutun bulunduğu Tan Sitesi yöneticisi kaptan Seyhan Karabay şunları söyledi:

"20 yıldır Bodrum'da yaşıyoruz. Asayiş ile ilgili bir sıkıntı yaşamadık. Sitedeki konutlardan aylık 30 TL aidat alıyoruz, masrafların ardından sitenin kasasına 4.5 TL kalıyor. Sitemizin 12 giriş çıkışı var, ayrıca kamera sisteminde dijital sistem ve en az bir ay kayıt yapılabilecek sistemin, üstelik bir ay içerisinde kurulması isteniyor. Yaptığımız araştırmada siteye kurulacak kamera sisteminin 7- 10 bin dolara malolacağını öğrenince şoke olduk. Tebligatın geri alınmaması ve cezai işlem uygulanması durumunda Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açacağız. Bodrum'da 100 bine yakın konut, 400'ün üzerinde site ve beş bin işyeri olduğunu düşünürseniz bu rantın ne demek olduğu da ortaya çıkar."

'KENTTEKİ MOBESE YETERLİ'

Gümbet Mahallesi'ndeki Gara Hasan Caddesi'nde oturan evli ve iki çocuk sahibi 37 yaşındaki Funda İlkbahar da, "10 yıldır Bodrum'da yaşıyoruz. Bölgede ciddi bir asayiş olayı yaşanmadığı gibi, kente kurulan MOBESE kameraları zaten her an kayıtta. Çocukların okul masraflarını güçlükle karşılarken, evimize 3- 5 bin lira arasında para ödeyerek kamera sistemi kurdurmamız mümkün değil" dedi.

'EV VE SİTELERE ZORLAMA YAPILAMAZ'

Bodrum'da yaşayan Muğla Barosu'na kayıtlı Avukat Cihan Çiçek ise, ev ve sitelere kamera sistemi kurulması konusunda zorlama yapılamayacağını söyledi. Çiçek şöyle konuştu:

"Alışveriş merkezleri, akaryakıt istasyonları ve çok büyük önemli sitelere, kamera sistemi kurulması istenebilir. Ancak site ve özel mülk, konut ve villalara zorla kurdurulması söz konusu olamaz. Yazı içeriğinde kabahatler kanununa göre 100 TL para cezası verilebileceği belirtiliyor. Bununla ilgili verilecek idari para cezası, idare mahkemesine başvurulması durumunda iptal edilir."

KAYMAKAM: YETKİM VAR

Kaymakam Feridun Cemal Özdemir ise kanunun kendisine verdiği yetkiye göre hareket ettiğini belirterek "Turizm sezonunda nüfusu artan Bodrum'da asayişin kontrolü ve vatandaşların can ve mal güvenliği için bu tebligatı gönderdik. Bu konu ile ilgili gerekli bilgileri emniyet güçleri ve jandarma verecek. Bu kadarını söyleyebilirim" dedi.

DHA

3