Gündem 'Boğa timi'

'Boğa timi'

Paylaş
'Boğa timi'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğü, 6 "Boğa Timi" kurdu. Ekipler, Kurban Bayramı'nda kaçan boğaları yakalayacak. Kurbanlık boğası kaçan “Alo 153”ü arayarak yardım isteyebilecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, her yıl olduğu gibi bu yıl da boğaları kaçan vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla "Boğa timi" kurduklarını söyledi.

Haberin Devamı

"Boğa timi"nin, Sultangazi-Cebeci, Eyüp-Hasdal, Eyüp-Alibeyköy, Ataşehir-Ferhatpaşa, Pendik-Tepeören ve Tuzla-Aydınlı’da konuşlanacağını anlatan Coşkun, ihtiyaç halinde bu ekiplerin çevre ilçelere de hizmet vereceğini belirtti.

Kurban Bayramı dolayısıyla "Boğa Timi"nde görev yapan personele, bilgilerini tazelemesi amacıyla veteriner hekimler tarafından eğitim verildiğini ifade eden Coşkun, "Eğitim kapsamında tim görevlilerine hayvanlara yaklaşım modelleri anlatıldı. Görev sırasında zorda kalındığında kullanılan sakinleştiricinin nasıl atılması ve nelere dikkat edilmesi konusunda bilgi verildi" dedi.

"Boğa timi"nin kaçan boğaları yakalamak için genellikle içinde özel enjektör bulunan üfleme borularını kullandığını, çok zorda kalınırsa uzak mesafeye enjektör atan tüfeklerin tercih edildiğini anlatan Coşkun, kement atma uygulamalarının ise eskide kaldığını söyledi.

Haberin Devamı

"Sakinleştirici atıldığı zaman kurban eti yenir mi yenmez mi?" sorusuyla sıkça karşılaştıklarını dile getiren Coşkun, "Hiç bir problem yok, sakinleştirici kalıntı yapmıyor. Eti de yenir, velev ki kesilmedi inekse sütü de içilebilir" bilgisini verdi.

Muhammet Nuri Coşkun, boğaların genellikle taşıma hataları veya padoktan alınıp kesim alanına götürülürken tedbirsiz davranmaktan dolayı ya da satın alma sonrası araca bindirilirken kaçtığını anlattı.

İstanbul’da geçen yıl Kurban Bayramı’nda "Boğa Timi"nin 50 boğa yakaladığını bildiren Coşkun, "Boğa Timi hizmetinden ücretsiz yararlanmak isteyen vatandaşlar, Alo 153 Beyaz Masa üzerinden bize ulaşabilir" dedi.

DİĞER HİZMETLER

Öte yandan İstanbul’da 415 kişiye 40 saatlik kurban kesici eğitimi verdiklerini belirten Coşkun, bu katılımcıların Milli Eğitim Bakanlığı’nca sertifikalandırıldığını söyledi.

Kurban kesim fiyatlarının her yerde farklı olduğunu ifade eden Coşkun, Alibeyköy Kurban Satış ve Kesim Yeri’nde kesim ve kaba parçalama maliyetinin 300 lira, hisseli kesim ve parçalamanın maliyetinin ise 600 lira olduğunu belirtti.

Coşkun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ayrıca Başakşehir-Kayaşehir, Ataşehir-Ferhatpaşa, Pendik-Tepeören’de de kurban kesim ve satış yerlerinin bulunduğunu anlattı.

Haberin Devamı

İstanbul’da geçen yıl 140 bin büyükbaş hayvan, 110 bin küçükbaş hayvan kesildiğini aktaran Coşkun, geçen yıl kente Anadolu’dan 113 bin büyükbaş, 87 bin küçükbaş hayvan girdiğini söyledi.

Muhammet Nuri Coşkun, Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun İstanbul’da 209 satış, 555 kesim yeri belirlediğini bu yerler dışında oluşum görülürse, bu alanların zabıta marifetiyle kaldırıldığını belirtti.

Vatandaşlara kurbanlık seçimi konusunda uyarıda bulunan Coşkun, kurbanlıkların küpesinin, pasaportunun olmasına, pasaport ve kulak küpesindeki numaraların birbirini tutmasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun, ayrıca pasaportların üzerinde kurbanlıkların doğum tarihinin bulunduğunu, buradan yaşlarının da kontrol edilmesinin önem taşıdığını ifade etti.

AA