Gündem Boğazda tanker trafiği bitecek

Boğazda tanker trafiği bitecek

Paylaş
Boğazda tanker trafiği bitecek

Boğazlara sıkı denetim getirilip petrol tankerleri Samsun-Ceyhan boru hattına yönlendirilecek

YAPTIRIM GELİYOR

Haberin Devamı

Hükümet, günde ortalama 28 tankerin geçtiği, yılda 107 milyon ton ham petrolün taşındığı boğazlarda tanker kazası riskini azaltmak için, tanker trafiğini hafifletecek adımlar atacak.

Dışişleri, çevre ve enerji bakanlıkları Türk karasularında petrol kirlenmesine yol açan şirketlere yaptırımlar getirecek bir kanun tasarısı taslağı üzerinde çalışıyor. Uzun vadede boğazların petrol geçişine yönelik kullanımın önüne geçmek için tankerler Samsun-Ceyhan petrol boru hattına yönlendirilecek.

BÜYÜK KAZA YAŞANABİLİR

Dışişleri Bakanlığı ilk olarak 2003’te hükümete, ‘Boğazlarda her an büyük bir kaza yaşanabilir’ uyarısı yaptı. Başbakanlık, bunun üzerine dışişlerine ‘Gerekeni yapın’ talimatı verdi.

Bakanlığın ilk çalışması petrol kirlenmesine yol açan şirketlere büyük yaptırımlar uygulanmasını öngören bir kanun taslağı oldu. Taslakta, Amerika’da geçerli olan yasaları örnek alan bakanlık, tankerlerin daha nitelikli yakıt kullanmasını zorunlu kılacak yaptırımlar üzerinde de çalışıyor.

Haberin Devamı

HÜKÜMET KARARLI

Türk diplomatik kaynaklar hükümetin boğazlardaki trafiği rahatlatmaya kararlı olduğunu vurguladı. Tanker trafiğini Türk-Rus ortaklığıyla hayata geçirilecek Samsun-Ceyhan boru hattına yönlendirmeyi hedefleyen Türkiye, Samsun-Ceyhan’a Rusya’dan ‘tam destek’ aldı.

Türk yetkililer, temmuza kadar Ruslarla bir araya gelecek. Toplantıda hattın 2015’ten önce hayata geçirilmesine ilişkin hedefler belirlenecek.