Pazar Postası Boğaz'ın büyülü atmosferinde kebap keyfi
Paylaş
Boğaz'ın büyülü atmosferinde kebap keyfi

Çengelköy'deki Tere Kebap Boğaz kenarındaki konumu, eşsiz köprü manzarası ve birbirinden lezzetli yemekleriyle ezberleri bozarak kebap ve meze yemeğe davet ediyor

Haber: Eylem Keskin

eylem.keskin@posta.com.tr

Nedense Boğaz kenarında ya da Boğaz manzarasında hep balık yenir gibi düşünürüz. Bu yüzden sanırım Boğaz hattı boyunca balık restoronlarına rastlarız. Çengelköy’deki Tere Kebap Boğaz kenarındaki konumu, eşsiz köprü manzarası ve birbirinden lezzetli yemekleriyle ezberleri bozarak kebap ve meze yemeğe davet ediyor...

Çengelköy’den Kuleli Askeri Lisesi’ne doğru giderken sağda yer alan Tere Kebap, öncelikle denize sıfır konumuyla dikkat çekiyor. Mekanın kapısından içeri adım atar atmaz samimi ve şık dekorasyonun yanısıra sizi 200 yıllık tarihi bir doku karşılıyor. Osmanlılar tarafından 1800’lü yıllarda fil ambarı olarak inşa edilen tarihi bina, 1900’lü yılların başında yeniden düzenlenerek ispirto fabrikasına dönüştürülüyor. Sonrasındaysa Tere Kebap binayı satın alıyor ve restore ederek bugünkü haline getiriyor.

Taş duvarların çevrelediği mekan yazın sıcak günleri için de ideal bir yer. Birbirinden lezzetli kebaplarınızı dilerseniz tarihi taş duvarların çevirdiği kapalı kısmında dilerseniz rıhtımda denize karşı yiyebilirsiniz. Rıhtıma çıktığınızda sıcak yaz günlerine inat püfür püfür esen bir rüzgarla karşılaşacaksınız. Yemeğinize eşlik eden ve tüm yorgunluğunuzu unutturan iyot kokusu ve dalga sesleri de cabası. Tere’de zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Mekanın işletmecisi Volkan Karakaş’a mekanın isminin neden Tere olduğunu soruyorum, o da anlatıyor: “Etin yanına en çok yakışan şeyin tere olduğuna karar verdik. Ne teresiz kebap, ne de kebapsız tere olur. Üstelik terenin yararları saymakla bitmiyor. Vücuttaki yağ yakımını hızlandırıyor, C vitaminini bolca barındırıyor. Bu nedenle hastalıklara karşı vücudun direncini de artırıyor. Kanı temizleyici olma özelliğinin yanısıra mide ile sıkıntılarınız varsa çözüm yine terede. Hem şifalı hem lezzetli olması için biz de lokantamızın ismini Tere koyduk” diyor.

Favorisi metrelik kebap

Tere’de masanıza öncelikle en sevilen mezelerden oluşan başlangıçlar servis ediliyor. Tereyağı, tulum peyniri ve pide üçlüsüyle başlayan servis, tahin salatası, gavurdağı salatası, cacık, pişmiş soğan, muhammara, tere salatası, turp ve yeşillikler, fındık lahmacun ve peynirli pide ile devam ediyor. Bu anlamda da masanız donatılıyor. Birbirinden lezzetli başlangıçlar için 25 TL ödüyorsunuz.

Muhammara ve tahin salatasının mekanın favorilerinden olduğunu söylemek isterim. Arzuya göre içli ya da çiğ köfte, pastırmalı humus ve abagannuş da isteyebilirsiniz. Ama ardından yiyeceğiniz kebapları da unutmadan tercih yapmanızda fayda var. Seçeceğiniz kebap çeşidi ve içeceğinizle birlikte yaklaşık 60-70 TL ödüyorsunuz. Kebaplar ocakbaşında Adana’nın ünlü aşçısı Ali Kolcuoğlu’nun elinden çıkıyor.

Beytiden kaburgaya, Adana kebaptan Tere kebabına kadar farklı çeşitleri bulabileceğiniz mekanın favorisi metrelik kebap! Metrelik kebabın özelliği adı gibi uzun olması. Masaya bir seremoniyle getiriliyor ve ustanın özel bir şovu eşliğinde servis ediliyor. Kebapların ve mezelerin lezzeti Adana ve Hatay’dan geliyor. Yemeklerde kullanılan tüm baharatlar, baklagiller Adana ve Hatay’dan getirtiliyor. Tere’deki lezzetlerin emin olun, tadına da, görüntüsüne de bayılacaksınız.

Kuleli Cad. No: 53/4 Rıhtım Kat. Çengelköy-İSTANBUL Tel: (0216) 422 57 03

Adana kebap

Malzemeler: (5 kişilik) - 10 gram pulbiber - 180 gram kök biberi - 30 gram tuz biber - 600 gram kıyma - 400 gram kuyruk yağı - 110 gram tuz

Hazırlanışı: Kaburga ve but etinı alıyor, kıyma haline getirmeden önce tuzluyoruz. Eti kendi suyunda dinlendiriyoruz. Sonra eti el kıyma makinesiyle çekiyoruz. Dilerseniz siz marketten direkt olarak kıyma da alabilirsiniz. Kıymaya, pul biberi, kök biberi ve kuyruk yağını, tuzu ekliyor ve yoğuruyoruz. Ardından kebaba şeklini verip pişiriyoruz.

Ustam cacığı

Malzemeler: - Bir demet semizotunun üçte biri - Bir demet terenin üçte biri - Bir tane çekirdeksiz Çengelköy salatalığı - 500 gram süzme yoğurt - Bir dal yeşil soğan - Kuru nane - Zeytinyağı

Hazırlanışı: Semizotlarını yıkadıktan sonra ince ince kıyıyoruz. İçine salatalığı küp küp doğruyoruz. Yarım kilo süzme yoğurdu ekliyoruz. Bir diş sarımsağı ezip içine koyuyoruz. Yeşil soğanları ince ince kesip karışıma ekliyoruz ve hepsini karıştırıyoruz. Çok az tuz koyuyoruz. Sunum yaparken üstüne kuru nane ve zeytinyağı ekliyoruz.

Patlıcan salatası

Malzemeler: - 1 bostan patlıcan - 1 domates - 2 sivri biber - 4-5 dal maydanoz - 3 baş sarımsak - Yarım kapri biber

Hazırlanışı: Patlıcanları yıkadıktan sonra közlüyoruz. Sonra soyup ince ince doğruyoruz. Patlıcanı kararmaması için limon suyuna yatırıyoruz. Domatesi küp küp kesiyoruz. Patlıcanlara renk vermesin diye domatesin suyunu sıkıyoruz. Sivri biberleri ve maydonozu ince ince doğruyoruz. Sarımsağı ezip ekliyoruz. Çok az tuz koyuyoruz. Sonra karıştırıp servis yapıyoruz.

3

Haberin Devamı