Gündem Bombalı kamyon'a takipsizlik

Bombalı kamyon'a takipsizlik

Paylaş
Bombalı kamyon'a takipsizlik

Bombalı kamyon'a takipsizlik

Ankara’da durdurulan mühimmat yüklü kamyonla ilgili soruşturmada "suç unsuru bulunmaması" nedeniyle "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verildi.

Haberin Devamı

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin takipsizlik kararında, Ankara Emniyet Müdürlüğü Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğüne 10 Mart Çarşamba günü, saat 15.57’de gönderilen "çok önemli lütfen bakınız" konulu elektronik posta içeriğine yer verildi.

İhbar postasının ardından kamyonun aynı gün saat 18.00’de Gölbaşı çevre yoluna döndüğü sırada durdurulduğu belirtilen kararda, aracın durdurulması ile özel bir kişiye ait kamyonda bir astsubay ve bir askerin bulunmasının özel yetkili Cumhuriyet Savcısına bildirildiği kaydedildi.
Kamyondaki Astsubay S.H.K.’nin, araçta çok sayıda el bombası bulunduğunu belirtmesi üzerine, çevre yolunda herhangi bir patlamanın meydana gelmesi durumunda, çok sayıda can kaybı olabileceği olasılığına karşı, güvenlik amacıyla kamyonun Ankara Emniyet Müdürlüğüne getirildiği anlatılan kararda, Astsubay K’nin de kendisiyle muhafız bir onbaşıya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığının görevlendirme belgesini ibraz ettiğine yer verildi.

Haberin Devamı

Kararda, Korgeneral Servet Yörük imzalı 4 Mart 2010 tarihli Destek Grup Komutanlığına görevlendirme konulu belgede, Milas/Güllük’ten seri numarasız el bombalarına seri numara verilmesi faaliyeti kapsamında Güllük-Milas’taki mevcut el bombalarının tümünün Oğulbey Kışlasına nakli için kiralanan sivil kamyonun araç komutanı olarak Başçavuş S.H.K. ile muhafız olarak Jandarma Onbaşı M.K’nin görevlendirildiğinin tespit edildiği kaydedildi.

"Görevlendirme yazısında sivil aracın plakası, markası ve kullanıcısı; el bombalarının sayı, miktar ve cinsinin belirtilmemesi; görevlendirme yazısında seri numarasız olduğunun belirtildiği halde el bombalarının seri numaralı olması, söz konusu bombaları taşıyan araca hiçbir aracın eşlik etmemesi, güvenliklerinin sağlanmaması, ihbarda belirtilen plakalı kamyonla yakalanan kamyonun plakalarının aynı olması, ihbarda belirtilen Mehmet Ç’nin de yakalanan araçta şoför olması sebebiyle" araçta Cumhuriyet Savcısınca bizzat arama yapılmasına karar verildiği belirtilen kararda, bunun Ankara Merkez Komutanlığı görevlilerine bildirildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Daha sonra, görevli Cumhuriyet Savcısı, iki zabıt katibi, Merkez Komutanı Tuğgeneral Orhan Büyükgüngör ile 5 askeri personel, araç şoförü ve sahibi Mehmet Ç, 4 bomba ve patlayıcı uzmanı, bir emniyet amiri, bir başkomiser ve bir komiser olduğu halde, iki kamera eşliğinde kamyonda arama başlatıldığı bildirilen kararda, arama esnasında araçta 25’li sandıklar içinde M26 model, Amerikan yapımı, NATO standardı, savunma tipi, kafile ve seri numaraları üzerinde mevcut 958 adet el bombasının bulunduğunun tespit edildiğine yer verildi.

Bomba kutularının içinde 14 adet bomba bilgilerinin bulunduğu istif kartı, bir adet mühimmat teslimine dair tutanak ile normal belgeler elde edildiği açıklanan kararda, araçtaki el bombalarının Türk Silahlı Kuvvetlerine ait olduğunun aramada çıkan belgelerle belirlenmesi üzerine, el bombalarının, Merkez Komutanı Tuğgeneral Büyükgüngör huzurunda, Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli bir yarbaya; kamyonun da sahibine teslim edildiği ve bunun tutanak altına alındığı belirtildi.

Haberin Devamı

Dosyanın incelenmesinde, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığında bir kısım subay ve astsubayla ilgili yürütülen soruşturma ile söz konusu ihbarın irtibatının tespit edilememesi sebebiyle soruşturmanın yeni bir numaraya kaydedildiği bildirilen kararda, olayda suç unsuru bulunmaması sebebiyle "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verildiği açıklandı.

Kararın bir nüshasının Ankara Merkez Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığına gönderilmesine karar verildiği kaydedildi.

Bu arada, ihbarı yapanın bulunmasına ilişkin soruşturmanın ise sürdüğü öğrenildi.