Dünya Bombardımanın ikinci gününde neler yaşandı?

Bombardımanın ikinci gününde neler yaşandı?

Paylaş
Bombardımanın ikinci gününde neler yaşandı?

ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin dün Libya'ya yönelik başlattığı hava ve deniz operasyonu bugün de devam ediyor.

Libya'ya havadan ve denizden bomba yağıyor. Şu ana kadar en az 48 sivilin öldüğünü bildirirken, yaralı sayısını da 150 olarak verdi. Sabahın ilk saatlerinden itibaren Şafak Yolculuğu Operasyonu'nun ikinci gününde an be an gelişmeler:

14.15 : İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox ilk bilgilerin Cumartesi günü operasyonun İngiliz pilotları tarafından yürütülen kısmının oldukça başarılı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Fox, Kaddafi rejiminin sivilleri hedef almasını önlemek için gerekirse hava saldırılarının süreceğini belirtti. Fox Arap ülkelerinin birkaç gün içinde bölgeye askeri güç konuçlandıracağını, bunun yapılan harekâtın uluslararası bir girişim olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

>> BOMBARDIMANDAN İLK FOTOĞRAFLAR

13.50 : İngiltere'nin muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Ed Miliband, Libya'ya yönelik operasyon konusunda hükümete destek verdi. Miliband, "Kaddafi kendi halkını katlederken seyirci kalamazdık. Uluslararası toplumun iradesini ortaya koymak, değerlerini savunmak için hareket ediyoruz. Dün akşam Başbakan ile konuştuğumda bu yüzden İngiltere'nin bu harekata katılmasının doğru olduğunu ve askerlerimizi gelecek gün ve haftalarda desteklemeye devam edeceğimizi söyledim" dedi.

13.40 : ABD'nin Afrika komuta merkezi, Libya'ya bugün düzenlenen saldırılarda en az 18 Amerikan uçağın yer aldığını açıkladı.

13.30 : Libya'ya yönelik askeri operasyonda Kıbrıs'taki İngiliz üslerinin, özellikle Ağrotur üssünün kullanılmasının da gündemde olduğu belirtildi. Rum basınına göre, Ağrotur hava üssünde İngilizler hazır bekliyor. Libya'ya yönelik operasyon nedeniyle İngiltere’den çok sayıda savaş uçağının Ağrotur;a geldiğini yazan Alithia gazetesi, E3D tipi uçakların operasyona destek için bekletildiğini duyurdu. Habere göre, Akdeniz bölgesindeki İngiliz uçaklarını koordine edecek personel de Ağrotur'a gönderildi. Uluslararası haber ajansları, üste ciddi bir hareketlilik olduğunu duyurdu.

13.15 : ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, koalisyon güçlerinin Libya üzerinde uçuş yasağını başarılı bir şekilde oluşturduğunu ve Kaddafi'ye bağlı güçlerin Bingazi'deki saldırılarının durdurulduğunu açıkladı. Söz konusu operasyonun BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde gerçekleştirildiğini anlatan Mullen, amacının Libya liderini devirmek olmadığını vurguladı.

13.10 : Misrata'da bir görgü tanığı BBC ekibine yaptığı açıklamada tankların kent merkezine girdiğini, Kaddafi yanlısı güçlerin sivil binaları hedef aldığını, 10 kişinin öldüğünü ve en az 40 yaralı olduğunu söyledi. Misrata'daki muhalif güçlerinin sözcüsü Muhammed adlı kişi BBC'ye yaptığı açıklamada kentte durumun çok kritik olduğunu, uluslararası koalisyonun Libya'ya yönelik saldırısı başladığında Kaddafi güçlerinin Misrata'ya yönelik saldırılarının da bir süre için kesildiğini ancak daha sonra tekrar başladığını aktardı. Sözcü, Misrata kent merkezinin tamamen tahrip edildiğini de ekledi.

13.00 : Papa 16'ncı Benedikt, operasyonla ilgili ilk değerlendirmesinde hem siyasi hem de askeri yetkililere, "Libya halkının güvenliğini ve insani yardıma erişimini garanti altına almalarını" çağrısı yaptı.

ABD, Fransa ve İngiltere'den neredeyse eş zamanlı açıklamaları geldi.

12.40 : Amerikan CBS televizyonu, bugün ABD ordusuna ait üç adet B-2 tipi hayalet uçağın Libya'daki önemli bir havaalanına 40 adet bomba attığını bildirdi.

Fransa ordusu, Libya'ya yönelik hava operasyonlarının bugün de devam ettiğini, savaş uçaklarının mevzilerini koruduğunu açıkladı.

İngiltere Savunma Bakanlığı, savaş uçaklarının çoğunluğu Trablus bölgesinde olmak üzere Libya'nın entegre hava savunma sistemlerini hedef aldığını duyurdu.

11.30 : Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi, operasyonun başlamasından bu yana ikinci kez halka seslendi. Devlet televizyonuna telefonla bağlanan Kaddafi, düzenlenen operasyonu İslam'a karşı yapılmış bir "terör eylemi" olarak nitelendirdi.

11.20 : Katar Başbakanı Şeyh Hamid bin Jasım el-Tani, ülkesinin operasyona katılma kararını savunarak, amaçlarının "akan kanı durdurmak" olduğunu söyledi.

11.00 : Reuters, Kaddafi'ye bağlı güçlerin elindeki çok sayıda tank ve zırhlı aracın ağır hasarlı bir şekilde yol kenarlarına bırakılmış olduğunu bildirdi. Ajans ayrıca, isyancıların ellerinde makineli tüfeklerle Ecdebiye kentine doğru ilerlediğini söyledi. Libya'daki Reuters muhabiri, Bingazi ile Ecdebiye arasındaki yolda bombardıman sonrası en az 14 ceset gördüğünü öne sürdü.

10.45 : Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Libya'ya yönelik uluslararası operasyona ilişkin, "Türkiye'nin operasyonlara katılma durumu yok. Bu konuda görüşümüzü daha önce hem Başbakanımız hem Dışişleri Bakanımız ifade ettiler" diye konuştu.

10.35 : KADDAFİ KENDİYLE ÇELİŞİYOR

Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Libya kan ağlarken, Libya gözyaşı dökerken, biz elimiz kolumuz bağlı oturup seyredemeyiz" dedi. Erdoğan ayrıca Kaddafi'nin kendisiyle çeliştiğini ifade etti.

10.30 : Libya'nın Trablus limanında bulunan bir İtalyan gemisinin mürettabatının silahlı kişilerce kaçırıldığı bildirildi. Kaçırılanların 8'inin İtalyan, 2'sinin Hint ve birinin de Ukraynalı olduğu belirtildi.

09.00 : NATO'nun en üst düzey karar organı olan Kuzey Atlantik Konseyi, bugün Libya gündemiyle toplanmaya karar verdi. Diplomatlar, bugünkü toplantıda ABD önderliğinde başlayan operasyona NATO'nun katılımı konusunun ele alınacağını söyledi.

06.00 : Japonya, Kaddafi'ye "sağduyulu kararlar alması" çağrısında bulunurken, düzenlenen operasyona destek verdiğini söyledi.

05.00 : İKİNCİ BÜYÜK İTİRAZ

Rusya'nın ardından Çin Dışişleri Bakanlığı da Libya'da istikrarın en kısa sürede sağlanmasını istediğini bildirirken, düzenlenen operasyondan dolayı "üzüntü duyduğunu" açıkladı. Çin ayrıca operasyonun sivil can kaybını artırmasından endişe duyduğunu ifade etti.

03.30 : İngiltere Savunma Bakanlığı, Libya'ya düzenlenen operasyonda Tornado tipi savaş uçaklarının kullanıldığını ve Stormshadow füzelerinin fırlatıldığını açıkladı. Savunma Bakanı Liam Fox da bu operasyonun, hava kuvvetlerinin 1982 yılındak Falkland Savaşı'ndan bu yana gerçekleştirdikleri en uzun mesafeli görev olduğunu söyledi.

03.00 : AFP ajansı, koalisyon güçlerinin yaptığı operasyonda atılan bombaların Kaddafi'nin sığınağının yakınlarına düştüğünü bildirdi.

02.45 : El Cezire televizyonu, Kaddafi'ye bağlı güçlerin Bingazi kentini bombaladığını bildirdi. Saldırıda tankların ve füzelerin kullanıldığı belirtildi.

02.40 : Afrika Birliği, Libya'ya düzenlenen "saldırıların bir an önce durdurulmasını" istedi.

LİBYA: EN AZ 48 KİŞİ ÖLDÜ

02.40 : Reuters haber ajansı, Pazar sabahının ilk saatlerinde başkent Trablus'ta uçaksavar füzelerinin ve silah seslerinin duyulduğunu bildirdi.

02.35 : ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan basın organlarına Libya'ya şu aşamada gazeteci göndermemeleri tavsiyede bulundu.

02.30 : Libya devlet televizyonu koalisyon güçlerinin düzenlediği operasyonda en az 48 kişinin hayatını kaybettiğini, 150 kişinin de yaralandığını bildirdi.

2

Haberin Devamı