Tamer Heper Bono teminat olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Bono teminat olabilir

Haberin Devamı

Bir şirkette çalışıyorum. İşe girmeden önce bize bono imzalattılar. İşten ayrılırken iade edeceklermiş. Ancak benzer bir olay arkadaşlarımızın başına gelmişti. O olayda bonoyu alan işyeri sonradan bonoları satmış. Bu olay bizim de başımıza gelebilir mi? M.A.

Doğrusu gelmez diyemeyeceğim, zira bono dediğiniz şey arkasına bir imza atılarak elden ele dolaşır. Nitekim arkadaşınızın başına gelen bu. Bononun satışı değil de ciro edilerek elden ele gezmesidir. Elden ele gezmesinin manası ciro eden her kişi bununla borcunu ödüyor demektir. Neticede vade geldiğinde son olarak bonoyu elinde bulunduran kişi, bonoyu yazan (keşideci) veya cirantalara başvurup parasını isteyecek.

[[HAFTAYA]]

Neticede ödeme, arkadaşınıza kadar yansıyacak. Üstelik son elinde bulundurana karşı da “Benim sana borcum yok” diyemeyecek. Bono böyle bir şey. Üstelik işe girerken işçiden bono almak da yanlış. Bazen bono teminat olarak verilebilir. Bunun adı teminat bonosudur. Ancak teminat bonoları bir sözleşmeye bağlı olarak verilir. Sözleşmede bononun teminat amaçlı verildiği belirtilir ve bononun üzerine ‘teminattır’ yazılır. Bu halde bono elden ele dolaşmaz. Teminat olarak saklanır. Teminatın paraya çevrilmesi şartları oluştuğunda ancak tahsili cihetine gidilir. Teminatın paraya çevrilmesi maksadı gerçekleşmeden bonoyu tahsile çalışmak suç oluşturur. Dolayısı ile teminat bonosu verilecek ise bu hususlara dikkat etmek lazım. Ancak sizin için tabiî ki bunları yapma imkanı ortadan kalkmış. Şimdi siz, patrona bir ihtar gönderip, “Bu bono teminattır, sakın bunu kullanma” deseniz, patron kötü niyetli ise zaten önlemini alır bir de işyerinde aranız bozulur. İyisi mi bekleyin bakalım, takibe muhatap olursanız bir meslektaşımın yardımını isteyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder