Hakan Çelik Bono, Türkiye için Sarkozy'ye gidecek
HABERİ PAYLAŞ

Bono, Türkiye için Sarkozy'ye gidecek


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Beyaz TV’de yaptığımız referandum özel yayınıyla ilgili, Anadolu Ajansı çok detaylı ve titizlikle hazırlanmış bir haber geçti. Gazeteler, televizyonlar ve internet siteleri, daha çok, referandum ve iç politika ile ilgili bölümleri öne çıkardı. Oysa Başbakan’ın yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi ve dış politikaya dair de çok önemli sözleri vardı. Erdoğan, referandum sonucunun uluslararası ekonomi çevrelerinde dikkatle takip edildiğini, sandıktan “evet” çıkması halinde yabancı yatırım alanında büyük bir sıçrama yaşanacağını ifade etti. Benzer yöndeki bir açıklamayı geçen pazar günü Kanal 24’te konuğum olan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yapmıştı. Babacan, Türkiye’ye gelmesi öngörülen yatırımların toplam tutarının milyarlarca doları bulacağını söylemişti. Başbakan bu konudaki mesajları bir adım daha ileriye götürdü. Erdoğan’ın verdiği bilgiye göre, Japonya ve ABD gibi önemli finans merkezlerinde referandum sonucunun “evet” çıkması halinde Türk ekonomisinin olumlu etkileneceği vurgulanıyor.

Haberin Devamı

İsrail ve ABD’ye mesaj

Referandum bitip Türkiye normal gündemine döndüğünde dış politikanın sıcaklığını bir kez daha hissetmeye başlayacağız. Erdoğan bu konuda da Washington ve Tel Aviv’e mesaj gönderdi. Amerika’nın Irak’tan çekilmesi sürecinde, Ankara ve Washington’ın birbirlerine ihtiyacı olduğunun altını çizen Erdoğan, Amerikan yönetiminin Türkiye politikalarını belirlerken İsrail gözlüğü ile bakamayacağını vurguladı. Erdoğan “Amerika ile iki müttefik ülkeyiz. Dolayısıyla bizim birbirimize olan saygımız çok daha farklı olmalı. Yani İsrail ile ya da İsrail üzerinden böyle bir yaklaşım yanlış olur. Eşit ve karşılıklı saygı temelinde bunu götürmeye mecburuz” diye konuştu. Obama’nın Türkiye ile ilişkiyi “model ortaklık” ifadesiyle tanımladığını hatırlattı ve İsrail’den ötürü Amerika ile ciddi bir sıkıntı yaşanmayacağını beklediğini söyledi.
Erdoğan “Güneydoğu’da boykot eğilimi ağır basarsa demokratik açılım sekteye uğrar mı?” yönündeki soruma da daha önce açıkladıkları hedefte hiçbir değişiklik olmadığı cevabını verdi. Başbakan’ın Türkiye’nin çok kritik bir meselesine dair bu açıklamasının da dünya başkentlerinde not edildiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Obama’yı terslemişti

Günlerdir “Geldi, gelecek” derken neredeyse bir aydır U2 ve ünlü vokalisti Bono’yu konuşuyoruz. O kadar ki Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığımız özel programda bile bu konunun üzerinde neredeyse 15 dakika durduk. Erdoğan’a “Bono’nun sizden bir isteği oldu mu?” diye sorunca “Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde olmamasına şaşırıyorlar. Bu konuyu Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşecekler” cevabını verdi.
Daha önceki Amerikan Başkanı George Bush ve şimdiki Başkan Barack Obama, “Türkiye’yi neden AB’ye almıyorsunuz?” diye sorduğunda Sarkozy’nin yüzü asılmış, “Bunun kararını Avrupalılar verir” gibi laflar etmişti. Bakalım U2 ve Bono, Türkiye konusunu açtığında Sarkozy’nin tepkisi nasıl olacak?
Bütün okurlarımıza gerginliklerden, kavga ve sıkıntılardan uzak, huzurlu, mutlu bir bayram dilerim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder