Ekonomi Bonodan geldi krediden gitti

Bonodan geldi krediden gitti

Paylaş
Bonodan geldi krediden gitti

Kriz yılında bankalar düşen faizler sayesinde ellerindeki bonolardan büyük kârlar elde etti. Ancak vatandaşın ve şirketlerin içine düştüğü maddi zorluk, batık kredi oranını yükseltti

DÜŞEN FAİZ OLSUN

Haberin Devamı

Türkiye bankacılık sistemi küresel ekonomik krizde bir yandan batık kredilerle uğraşırken bir yandan da düşen faizleri kâr hanesine yazdı. ‘Madalyonun iki yüzü’ sektörde ilginç bir bilanço tablosu ortaya çıkardı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankaların toplam kârı yılın on ayında 17 milyar 392 milyon lira oldu ve geçen yıl aynı döneme göre yüzde 45 arttı. Sorunlu kredi miktarı ise 2008 sonuna göre yüzde 53.7 yükselerek 21 milyar 603 milyon liraya çıktı.

ÜRETİCİDE TAHRİBAT YARATTI

Bankaların kârının büyük bölümü, Merkez Bankası’nın geçen yıl kasımda başlayan ve geçen ay 10.25 puana ulaşan faiz indiriminin yarattığı faiz düşüşünden kaynaklandı. Kriz sürecinde Hazine’den çok daha büyük miktarlarda bono ve tahvil almaya başlayan bankaların bu kağıtları, faizler düştükçe değer kazandı. Geri ödenmeyen kredi miktarında görülen yarıdan fazla artış ise krizin esnafından sanayicisine ve çalışanına üretici güçler üzerinde yarattığı tahribat nedeniyle ortaya çıktı.

Haberin Devamı