Tamer Heper Borçlar Kanunu hükümleri geçerli
HABERİ PAYLAŞ

Borçlar Kanunu hükümleri geçerli

Arazimin üzerinde baz istasyonu vardı. Sözleşmesi kısa bir süre sonra son bulacak. Uzatılması konusunda sözleşmede bir hüküm yok. Muhataba ihtarname ile yenilemeyeceğimi bildirdim. Şayet baz istasyonu sökülmezse ne yapabilirim? T.K.

Sizin bahsettiğiniz arazi elbette kiralanabilir. Kira sözleşmeleri, benim daha önce çok çok bahsettiğim kira konuları, sizin olayınızda geçerli değil. Yani kanunda yazılı tahliye nedenleri burada aranmaz. Zira sizin sözleşmeniz 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun’a tabi değil. Borçlar Kanunu’nun kira hükümlerine tabi. Bu hallerde sözleşme, taraflarca yenilenmediği takdirde üzerinde yazılı bitiş tarihinde son bulur. (Oysa 6570 sayılı kanuna tabi binalarda sözleşme birer yıl müddetle kendiliğinden uzar.) İhtarname de göndermişsiniz. Yani süresi dolduğunda sözleşme bitecek. Buna rağmen baz istasyonu kaldırılmazsa mahkemeye başvurup müdahalenin menini talep edeceksiniz. Mahkeme kararını aldıktan sonra icra marifeti ile söktürecek, fazladan kullanılan süre için de ecrimisil (kullanma bedeli) talep edebileceksiniz.

Haberin Devamı

Umumi yolu herkes kullanır

Bir site içinde marketim var. Markete site dışından da müşteri geliyor ancak yönetici müşterilerin içeri alınmaması için kapıdaki güvenlikçilere talimat vermiş, bunlar içeri alınmıyor. Ne yapabilirim? S.S.

Öncelikle sizin marketin tapu kayıtlarında işyeri olup olmadığına bakmak lazım. Şayet bu yer tapuda işyeri olarak görülüyor ise burayı işletmenize mani olunamaz. Bu durumda öncelikle yöneticiye bir ihtarname gönderin. İhtarnamede müşterilerin engellenmemesi gerektiğini aksi halde yasal yollara başvurup müdahalenin önlenmesi talebinde bulunacağınız gibi gelir kaybını kendisinden tazminat olarak talep edeceğinizi bildirin. Hâlâ sokmuyor ise bu halde gerçekten de müşterinin içeri girişine mani olunmasının sizi zarara uğrattığı gerekçesi ile bu tür bir müdahalenin önlenmesi talebi ile dava açabilir ve maddi kaybınızı yöneticiden talep edebilirsiniz. Müdahalenin önlenmesinin gerekçesi de şudur: Diyorsunuz ki yol site içi ama umumi yol. Olabilir, ancak umumi bir yola giriş çıkışı site yönetimi engelleyemez. Emniyet tertibatı alacak ise girişi engellemeden önlem almalıdır.

Haberin Devamı

Bina cephesi ortaktır

Bir zemin daire satın aldım. Ancak benim altımda bir market var. Geldi benim balkon demirlerime bir karış kalana kadar tabela astı. Oysa ben balkon duvarımın boş kalmasını istiyorum ve kendisine bunu bildirdiğim halde kaldırmadı. Buna nasıl mani olurum? S.O.

Bir binanın dış cephesi ortak alanlardandır. Bu yerlere müdahale edilemez. Örnek sizin bina. Binanın dış cephesine böyle bir tabela asılamaz. Bu duvar sizin balkon duvarınız olmasa bile. Dolayısı ile hele hele bir kat malikini taciz edecek biçimde bir kullanım asla söz konusu olamaz. Size de tavsiyem kat mülkiyeti mevzuatı dahilinde dava açmanız ve müdahalenin giderilmesi talebinde bulunmanızdır. Mahallinde keşif yapılır ve tabelanın kaldırılmasına karar verilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder