Tamer Heper Borçluyu bulun
HABERİ PAYLAŞ

Borçluyu bulun

Haberin Devamı

2000’de bir arkadaşım banka kredi kartı alacakken kefil oldum. Şimdi avukat olduğunu söyleyen biri aradı, kart sahibinin 13 bin TL borcu ödemediğini, kefil olarak benim ödemem gerektiğini söyledi. Ben emekliyim, oturduğumuz ev eşimin, bana nasıl bir zarar gelebilir? Alacağım önlem var mı? S.G.

Anlatıldığı kadarı ile bugün okuyucum aleyhine icra takibine başlanılmamış. Yani şu anda hukuki olarak yapacak bir şey yok. Hukuki işler icra takibi ile başlayacak. Şayet icra takibi başlarsa icra dosyasına sizin kefil olduğunuz sözleşme sunulacak. Bu sözleşmede sizin maddi olarak kaç liraya kadar sorumlu olduğunuz hususuna bakın.

[[HAFTAYA]]
Çoğunlukla sözleşmelerde kefilin kaç liraya kadar sorumlu olduğu yazmıyor. Bu halde de kefilin sorumluluğu olmuyor. Şayet sorumlu olunacak miktar yazılı ise bu halde de yazılı olan miktarla sorumlu olursunuz, dolayısı ile borcunuz 13 bin TL’yi bulmayabilir. Oturduğunuz ev eşinizinse buna haciz konmaz. Ancak yine de aleyhinize takip yapılırsa takip dosyasını bir bilene incelettirin. Zira itiraz süresi yedi gün. Yani günü geçirirseniz itiraz hakkınız kaybolur, borç üzerinize kalır. Asıl borçlu arkadaşınızı bulup borcunu ödettirilmekten başka bugünden alacağınız pek önlem yok.

Kendiniz korunun


Anneme ait eve kardeşi girdi oturdu. Kiracı değil, evde hissesi de yok, para falan da ödemiyor, bizler yaklaştığımızda da tehdit ediyor. Açıkçası korkuyoruz. Dava açsak ne olur? Ne kadar sürer? Kanunlar bizi ne kadar korur? M.A.

Önce neler yapılabilir? Birincisi, yaklaştığınızda sizi tehdit ediyor ise bu suçtur. Tehdit ayrı suçtur ölümle tehdit ayrı suçtur. Duruma göre cumhuriyet savcılığına şikayette bulunabilirsiniz. Tehdidi ispatlarsanız dayınız ceza görür ama hapse girer mi? Şüpheli. Artık bu suçlardan ceza görseler bile hapse giren pek olmuyor. Hapse girmek için başka şartlar var. Sonra evden tahliyesi için fuzuli işgal nedeni ile dava açabilirsiniz. (Şayet 60 gün geçmedi ise kaymakamlığa başvurup tahliyesini isteyebilirsiniz) Dava ne kadar sürer? İşte bunun için belli bir süre verilemez. Gerek savcılığa şikayetin sonucu ve gerekse fuzuli işgal nedeni ile açacağınız dava sürer gider. Öyle çabucak sonuçlanmaz. Peki sizi devlet korur mu? Yok devlet sizi nasıl korusun, sizin için devletin yapacağını mahkemeler yapacak. Bundan önce sizi korumak için herhangi bir şey yapmaz. Kendinizi ve ailenizi siz koruyacaksınız. Kanunların sizi koruması ise işte yine davaya bakmak, davayı kazanırsanız icra işlemini yapmakla sınırlıdır. Şayet size karşı bir suç işlenirse işte o zamandan sonra da suçu işleyeni yargılamak vardır o kadar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder