Esra Karayel Borsa 60 bini kafaya taktı
HABERİ PAYLAŞ

Borsa 60 bini kafaya taktı

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsada geçen hafta trend yönünde, yurtiçi ve yurtdışında açıklanan ekonomik veriler etkiliydi. Yurtiçinde enflasyonun beklentiler dahilinde gelmesi ve şubat ayı sanayi üretim verisinin bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 18.1 artması olumlu karşılandı.
Amerika’da ise zincir mağaza satışları beklentilerin üzerinde arttı ve işsizlik verisi olumlu geldi. Avrupa tarafında ise Yunanistan kaynaklı endişeler yapılan açıklamalarla önemli oranda giderildi.
Endeks bu gelişmelerle, işlem hacmi desteği ile birlikte cuma gününü yeni bir zirve yaparak 59 bin 185 puandan kapattı.

Para piyasalarında da ekonomik veriler izlendi. Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları toplantıları takip edildi. Bankalar beklenti dahilinde faiz oranlarını değiştirmedi.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde faizler, cuma gününü yüzde 8.93’ten kapattı.
Döviz piyasası: Yunanistan’ın borçlanma maliyetinin artması sonrası haftanın ilk yarısında dolar yukarı hareket etti. Euro’da düşüş oldu. Daha sonra Yunanistan lehine yapılan olumlu açıklamalarla dolar düşüşle 1.4910, euro ise 2.0060’tan kapanış yaptı.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda hem yurtiçinde hem yurtdışında ekonomik verilerin olumlu gelmesi, borsada yukarı hareketi desteklemeye devam ediyor. Bu hafta da veri akışı olumlu geldiği takdirde, ilk etapta 60 bin seviyesinin test edilmesi muhtemel.
Yurtiçinde yarın açıklanacak şubat ayı cari açık rakamarı izlenecek. Yurtdışında ise veri gündemi daha yoğun. Amerika’da açıklanacak mart ayı çekirdek enflasyon rakamları, inşaat izinleri, konut başlangıç verileri, kapasite kullanımı ve sanayi üretim verileri yakından izlenecek. Yatırımcıların ekonomik verileri yakından takip etmelerinde fayda bulunuyor.

Para piyasalarında da ekonomik verilerin izlenmesine devam edilecek. Salı günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı piyasalar açısından önem arz ediyor.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 16 Kasım 2011 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.90-9.00 bandında hareket gerçekleştirmesi muhtemel gözüküyor.
Döviz piyasası: Amerika ekonomik verileri ve tahvil piyasası izlenecek. Dolarda dirençler 1.4950 ve daha üstte 1.5000 seviyesinde bulunuyor. Destekler ise 1.4900 ve daha altta 1.4850 seviyelerinde gözüküyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder