Esra Karayel Borsa 65 bini deneyecek
HABERİ PAYLAŞ

Borsa 65 bini deneyecek

Türkiye ekonomisinin son dönemdeki olumlu performansı, endekse yeni zirve yaptırdı ve borsa 61 bin seviyesini test etti.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsada geçen hafta yükseliş devam etti. Amerika’da beklentilerden iyi gelen şirket kârları sonrası, yurtdışı piyasalarda oluşan iyimser hava, yükselişte etkili oldu. Yurt içinde ise açıklanacak ikinci çeyrek bilançolarında, özellikle bankacılık sektörüne yönelik olumlu beklentiler, alımları hızlandırdı. Endeks, yeni tarihi zirvesi olan 61 bin seviyesini test etti. Amerika’da açıklanan dayanıklı tüketim malı siparişlerindeki azalma, tüm borsalara satışları getirdi. Verideki düşüş, ekonomide yavaşlama sinyali olarak algılandı. Bu gelişmelerle endeks, haftayı 59 bin 866’dan kapattı.

Haberin Devamı

-Para piyasalarında, Merkez Bankası’nın enflasyon raporu izlendi. Banka, yılın üçüncü üç aylık enflasyon raporunda, enflasyon tahminlerini aşağı çekti. Faiz politikasında ise 2011 yılının başında faiz artırımı sinyal verdi. Hazine, 2021 vadeli ABD Doları cinsinden tahvillerin ihracından 1 milyar dolar hasılat elde etti. Bono piyasası: Piyasada gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede faizler, yüzde 8.32 seviyesinden kapanış yaptı. Döviz piyasası: Haftaboyunca kararsız görünüm hakimdi. Dolar cuma günü 1.5110, euro ise 1.9670’ten kapanış yaptı.

Haftanın en önemli gündem maddesi temmuz enflasyonu olacak. Endeksin orta vade hedefi ise 65 binler olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Türkiye ekonomisinin son dönemde imajında meydana gelen iyileşme finansal piyasalara yansımaya devam ediyor. Yurt dışında ise Amerika’da olumlu yönde gelen şirket bilançoları, Euro Bölgesi’nde son gelen verilerde ekonomide bir miktar iyileşme belirtileri, borsadaki yükselişi destekleyen diğer unsurlardan. Orta vadede yükselişin ara ara kâr satışlarıyla birlikte devam etmesi muhtemel. Bu haftanın önemli gündem maddesi temmuz enflasyonu. Amerika’da ise ekonomik veriler ve bilançolar izlenmeye devam edilecek. Endekste orta vadede hedef, 65 bin seviyesinde bulunuyor.

-Para piyasalarında da yurtiçinde temmuz enflasyonu dikkatle takip edilecek. Yurtdışında ise Amerika ekonomik verileri izlenecek. Bonolarda hafif satış baskısı devam edebilir. Bono piyasası: Piyasada gösterge tahvil olan 25 Nisan 2012 vadede faizlerin yüzde 8.30-8.40 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel. Döviz piyasası: Amerika ekonomik verileri ve şirket bilançoları, dövizin yönünde etkili olacak. Dövizde kısa vadede yatay seyir izlenmesi muhtemel gözüküyor. Dolarda dirençler 1.5150, destek ise 1.5100 seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Pek çok bilgi kaynağı var

Soru: Esra Hanım iyi günler. Ben borsaya yeni girdim. Nelere dikkat etmem gerekiyor? Tarafıma temel ve teknik analiz raporlarını gönderir misiniz? Ahmet ŞAHİN/İstanbul Cevap: Ahmet Bey, borsada hisse senedi seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken önemli konuların başında getiri ve zaman hedefi gelir. Yani o hisseye ne kadar süre yatırım yapmayı düşünüyor ve bu yatırımdan ortalama ne kadar bir getiri hedefliyorsunuz? Risk düzeyinizi belirlemeniz gerekiyor. Hisse seçiminde ise temel ve teknik analiz yöntemlerini kullanmalısınız. Hisse senedi alımınıza aracılık eden danışman kuruluşun (aracı kurum, banka) yetkili müşteri temsilcilerinden de yardım alabilirsiniz. Hisse analizleri konularında kendinizi geliştirmek istiyorsanız size Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitesinde yer alan ‘Yatırımcı Bilgilendirme Kitapçıkları’ ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası web sitesindeki ‘Eğitim Setleri’ni incelemenizi öneririm.

Haberin Devamı

Düzeltme yapabilir

Soru: Usaş (UCAK) adlı hisse senediyle ilgili bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Bu hisse senedini 2.14 seviyesinden aldım. Ancak şu anda dönüş yaptı. Bu hisse senedinin konumu hakkında bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkür ederim. Okan ŞENOL/İstanbul Cevap: Okan Bey, Usaş yaklaşık bir yıldır kuvvetli ayı (düşüş) piyasası etkisi altında bulunuyor. Hisse, uzun vadeli düşüş trendinin baskısı altında son kapanışını 300, 90, 30 ve 10 günlük hareketli ortalamalarının altında gerçekleştirdi. Bununla birlikte işlem hacminin azalmaya başlaması, satıcıların baskısının zayıflamaya başladığını gösteriyor. Kısa vadeli yukarı yönlü bir düzeltme hareketi yaşanabilir. Bununla birlikte siz hisseyi bir miktar yüksek fiyattan almışsınız. Hisselerde alım öncesi teknik analiz yöntemleriyle fiyat belirleme çalışması yapılması önemli.

Sorularınızı bekliyoruz POSTA Gazetesi’nden yeni bir hizmet. Borsa ve hisse senetleriyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bize sorabilirsiniz. İşte sorularınızı yollayabileceğiniz adresler:

e-mail: esra.savas@posta.com.tr / Faks: 0212 505 64 51

Sıradaki haber yükleniyor...
holder